IMG 6326 640x480-BorderMaker

Kan Martijn u misschien helpen?

Koks biedt zorgondernemers helpende hand

Nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning maakt goed zorgplan onontbeerlijk

Als paddenstoelen zijn ze de laatste jaren uit de grond geschoten: zorgboerderijen en kleine zorgondernemingen. Bijna in elk dorp is er wel één te vinden. Een uitstekende ontwikkeling volgens zorgdeskundige Martijn Koks van Koks Advies en Uitvoering uit Winkel. Volgens hem is kleinschalige, lokale en op de cliënt toegespitste zorg de toekomst. Maar een zorgonderneming opstarten is één, het bedrijf aan alle moderne zorgeisen laten voldoen, is een heel ander verhaal. Voor veel zorgondernemers is hulp daarbij zeer welkom.

Op 1 januari 2015 treedt de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in werking. Dit betekent dat de gemeenten alle taken gaan uitvoeren die nu nog onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vallen. Gemeenten bepalen dus zelf wie zorg krijgt en wie deze zorg levert. De kans is groot dat gemeenten bij lokale en kleinschalige zorgondernemingen gaan ‘shoppen’. Voor zorgboerderijen en kleine zorginstellingen die als zorgaanbieder in aanmerking willen komen, zijn daarom twee dingen heel belangrijk. Eén: dat ze zichtbaar zijn bij de gemeente – maar ook bij de zorgvragers en de zorg- en welzijnsorganisaties - als een aantoonbare betrouwbare partij. Twee: dat ze over een kwaliteitscertificaat beschikken, zoals een HKZ- of ISO-certificering, waarmee ze die betrouwbaarheid aan kunnen tonen.

Kwaliteitssysteem

“Zorgondernemers die over zo’n kwaliteitssysteem beschikken onderscheiden zich ten opzichte van collega’s die het niet hebben”, vertelt Koks. Hij is gespecialiseerd in het begeleiden van kleinschalige zorgondernemers. “Bij het maken van zo’n plan komt veel kijken. Zo zijn er verschillende certificatiesystemen, die slechts als handleiding dienen, omdat elke zorgondernemer een kwaliteitsplan moet hebben dat op de eigen locatie en situatie is toegespitst. Voordat ze überhaupt met de certificatie aan de slag kunnen, zien veel ondernemers de bomen door het bos al niet meer. Want welk certificatiesystemen zijn geschikt voor hun bedrijf? Het maken van een goed kwaliteitssysteem is onontbeerlijk, maar je doet het echt niet even tussen de bedrijven door.”

 

KOKSv2

Nog aantrekkelijker

Zorgboeren en –ondernemers die hun zaken op orde willen hebben, doen er daarom goed aan om een deskundige als Martijn Koks in te schakelen. Het bijzondere aan Koks is dat hij niet alleen de rol van adviseur en coach op zich neemt, maar ook daadwerkelijk op locatie meedenkt en kan meewerken. “Na het samenstellen en vastleggen van de procedures in een kwaliteitssysteem, gaan we de richtlijnen inbedden in de dagelijkse werkzaamheden. Want het gaat natuurlijk niet alleen om het vastleggen van regels, ze moeten ook werkbaar zijn en worden nageleefd. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheden die het bedrijf biedt om het nog aantrekkelijker te maken voor cliënten en organisaties. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van nieuwe cliëntenactiviteiten of faciliteiten, zoals dierenverzorging, bouwen en timmeren, werken in de tuin of de verkoop van groente en fruit en zelfgemaakte kunstwerken.”

Info: www.koksadviesenuitvoering.nl