IMG 9473 BorderMaker

Een 125-jarig jubileum is reden tot groots feest.

De komende tentoonstelling van de “Vereeniging tot het houden van Jaarlijksche Paaschtentoonstellingen van Vee te Schagen” belooft dan ook memorabel te worden. De jubileumeditie vindt plaats op woensdag 21 maart 2018.

De voorbereidingen zijn alweer enige tijd gestart. Dankzij een enthousiaste groep veehouders en slagers komen de allerbeste dikbillen naar Schagen. De veekeuring is en blijft de hoofdact op dit bijzondere evenement met jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers. Zonder vee, geen Paasvee. De veekeuring vindt als vanouds plaats rondom de kerk. Er is plaats voor ongeveer 150 dieren. Zij komen vanuit het hele land: van Limburg tot Noord-Holland, van Groningen tot Zeeland.

Men krijgt een kijkje in de keuken. “De consument kan zien wat er uiteindelijk op zijn bordje ligt. Want daar komt het wel een beetje op neer”, zo sprak vicevoorzitter Jack Hogervorst al eens. De jury beoordeelt het vee op allerlei criteria. Keurmeesters geven tekst en uitleg. Dit onderdeel is in de eerste plaats leuk om te zien, maar kan daarnaast voor jong en oud leerzaam zijn.

Maar er gebeurt meer op deze feestelijke dag. In het verlengde van de centraal gelegen Markt wordt de Landbouw-mechanisatie- en Loonwerkersbeurs gehouden. De nieuwste, mooiste en meest bijzondere landbouwmachines wor-den gepresenteerd. Dan is er nog de kleindierenshow die terugkeert in het winkelcentrum. De kippen, konijnen en duiven zijn altijd populair onder de jongste jeugd. En ook de stalletjesmarkt en de trekker-/oldtimershow zijn weer aanwezig.

Nieuw op de tentoonstelling is de tent op het Slotplein. Daar zal de agrarische sector zich presenteren en er worden hamburgers uitgedeeld. Daarnaast gaat het jubileumboek ‒ waarin de geschiedenis van de afgelopen 25 jaar van de Paasvee-tentoonstelling in kaart is gebracht ‒ in de verkoop. Kortom, er is op en rond de Markt voor elk wat wils. Bezoek het gezellige centrum van Schagen, Schagen Marktstad! De toegang is uiteraard gratis. Het evenement duurt van 9.00 uur tot ongeveer 15.00 uur. Wie de opening doet, blijft nog even een verrassing.