IMG 6118 BorderMaker

Zaterdag 21 juli staat de honingbij in het middelpunt van de belangstelling in het Rundveemuseum in Aartswoud.

Tussen 13.00 en 16.30 uur worden de geheimen van dit nijvere insect uit de doeken gedaan. Twee ervaren imkers, Aart de Wit en Martijn Kort, zullen de fijne kneepjes van het verzorgen van een bijenvolk toelichten.

Als vast onderdeel van de zomerexpositie “Akkers en bijen, vogels en weiden” is in de potstal ruimte gemaakt met informatie over het houden van bijen en het winnen van honing. Er staat o.a. een observatiekast opgesteld. Daarin is te zien hoe een bijenvolk haar werkzaamheden verricht. De koningin is gemerkt en daardoor makkelijk te observeren. Martijn Kort geeft rond 13.30 uur een demonstratie honing slingeren. De honing wordt uit de bijenkast gehaald en via enkele handelingen in potten gedaan. Uiteraard is de honing is te koop in het museum.

Parallel aan het honing slingeren wordt er rond 14.00 en 15.00 uur een lezing gehouden over het leven van de honingbij en de beïnvloeding van de imker. Bij de lezing is mooi beeldmateriaal te zien waardoor duidelijk wordt wat bijen houden zoal inhoudt. Al eeuwenlang wordt het belang van bijen ingezien en plukken we daar letterlijk en figuurlijk de vruchten van. Want zonder bijen hangen er geen vruchten aan de bomen. Bijen vormen dus een onmisbare schakel in de keten van de natuur. Dit wordt al eeuwenlang ingezien, maar het nuttige insect wordt steeds meer bedreigd. Het is dus niet alleen een honingzoet verhaal op zaterdag 21 juli!

Het Rundveemuseum Aat Grootes is elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag geopend van 13.00 tot 16.30 uur en is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt 3,50 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang. Voor meer informatie: www.rundveemuseum.nl