kralen breien in museumboerderij BorderMaker

Op zondag 6 augustus staat de Museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud in het teken van textiel.

Tijdens de openingsuren van 13.00- 16.30 uur worden verschillende technieken gedemonstreerd. Voor het eerst wordt tijdens de Textieldag het quilten gedemonstreerd. Ook is te zien hoe wordt geweven op een weefgetouw, er wordt gekantklost en er worden klederdrachtmutsjes gebreid op uiterst fijne pennetjes. In de mooie kamer zitten twee dames die de oude techniek van het kralen breien demonstreren. Zij zitten in klederdracht, dus dat maakt het plaatje aardig compleet. Uiteraard zijn de dames bereid om de verschillende technieken en handigheidjes uit de doeken te doen.

In de Hooiberg van het museum is nog meer textiel te zien in de vorm van waaiers en alles wat daar bij hoort. Onder de noemer “De wondere wereld van waaiers” vertellen meer dan 45 waaiers uit alle delen van de wereld een verhaal van lang vervlogen tijden. Waaiers spraken een eigen taal door de stand van de waaier. Ook de gelegenheid waarbij waaiers werden gebruikt was bepalend voor de keuze. Om het plaatje compleet te maken zijn er kledingstukken, parasols en accessoires uit een mondain tijdperk bijgevoegd. De grote overeenkomst met het getoonde textiel en de hele collectie in de diverse ruimtes van de boerderij is ‘handwerk’. Niet alleen de objecten maar de stolp als bouwwerk zijn vakmatig en vaak handmatig gemaakt. Mooi en om met respect naar te kijken.

De Museumboerderij is te vinden op Koningspade 31 in Hoogwoud. Tot en met 10 september te bezoeken vanaf donderdag- tot en met zondagmiddag tussen 13.00 en 16.30 uur. De entree is € 3,50 voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Voor meer informatie: 0226-351431.

Foto: Ingezonden