DSC 5095 BorderMaker

Hollands Kroon, één van de grootste graangebieden van Nederland.

Wuivende tarwevelden zover het oog rijkt. En zodra die tarwe gedorsen is wordt het stro verhakselt als voeding voor de bodem, of in balen geperst. En die balen stro, dat is waar het tijdens het Nationaal Kampioenschap Stro Laden om draait. Welk team stapelt het snelste 120 kleine pakjes stro op een íets te smalle wagen?

Welk team heeft de meest strategische mensen op de kar om de stapel evenwichtig op te bouwen? En dan de trekkerchauffeur, lukt het hem of haar om het bouwwerk zonder kleerscheuren over de obstakels te rijden? Strategie, snelheid en spierkracht staan centraal tijdens het NK dat dit jaar op zondag 20 augustus gehouden wordt.

Vroege aanmeldingen

Dit jaar is het de vierde keer dat het evenement bij ‘Leven van de wind’ in Wieringerwerf georganiseerd wordt. Ook dit jaar is de organisatie weer onder de indruk van de teams die zich aanmelden. Jacob Geluk: ‘dit jaar kwamen de mailtjes met opgaven al in mei binnen. Zo vroeg hebben we nog niet eerder meegemaakt. We worden er zelfs op aangesproken; wanneer komt het opgaveformulier nu eens online, we willen erbij zijn!’. Het is nog steeds mogelijk om teams aan te melden voor dit evenement via de website www.levenvandewind.com. Vooral bedrijventeams zijn nog gewild. ‘Niks mooiers als teambuildingactiviteit dan dit grote strolaadfeest’, aldus Jacob.

DSC 5072 BorderMaker

Steeds zwaarder

Een team bestaat uit 7 deelnemers; 1 trekkerchauffeur, twee stapelaars en 4 mensen die de balen op de wagen gooien. Een damesteam bestaat uit 8 deelnemers. De deelnemers zijn heel divers, jonge jongens of juist de wat ouderen die hun spierkracht willen testen. Men begint met de hand, de balen worden zo op de wagen gegooid. Zodra de constructie hoger wordt maakt men gebruik van een hooivork. ‘Wat we vaak horen is dat de baaltjes naarmate het einde in zicht is wel steeds zwaarder worden’, glimlacht Jacob.

Veel publiek

‘Wat wij zo leuk vinden aan ons evenement is dat het heel eenvoudig is. Het spel is heel beeldend, het is heel goed te zien wanneer het goed, of juist helemaal niet goed gaat bij een team. En dat hoor je terug. Het publiek reageert enorm op wat het ziet gebeuren daar midden op het land, er wordt erg meegeleefd met de strijd die gestreden wordt’. De editie van 2016 heeft 800 man publiek getrokken. Ook hiervan was Jacob erg onder de indruk. ‘Nooit gedacht dat wij dat voor elkaar zouden kunnen krijgen met elkaar. Maar misschien is die eenvoud ook wel onze kracht’.

Het NK stro laden wordt georganiseerd op zondag 20 augustus van 13.00-16.00 bij Bezoekboerderij ‘Leven van de wind’, Oosterterpweg 12 in Wieringerwerf.

Foto's: Ingezonden