provincie noord holland 640x480

De provincie Noord-Holland investeert in 2018 € 297 miljoen in wegen en vaarwegen.

Met dit bedrag wordt de provinciale infrastructuur onderhouden, verbeterd of uitgebreid. Gedeputeerde Staten leggen het voorstel voor de investeringen voor aan Provinciale Staten, die hier in november over beslissen.

De provincie Noord-Holland heeft 613 km wegen, 246 km vaarwegen en 49 km vrij liggende openbaar vervoerbanen in eigendom. Langs een groot deel van de Noord-Hollandse wegen liggen ook fietspaden (383 km) die eigendom zijn van de provincie. Al deze infrastructuur wordt door de provincie onderhouden en zo nodig verbeterd of uitgebreid.

Verbeteren en uitbreiden infrastructuur

De provincie investeert € 170 miljoen in het verbeteren en uitbreiden van de infrastructuur. Naast de realisatie van de Westfrisiaweg, de herinrichting N241 en de bereikbaarheid Waterland, wordt ook gewerkt aan de vervanging en verbetering van meerdere bruggen. Tevens legt de provincie hoogwaardig openbaar vervoer aan in het Gooi (Huizen-Hilversum) en tussen Aalsmeer en Schiphol-Zuid. Ook lopen er meerdere onderzoeken om de verkeersveiligheid, leefbaarheid en doorstroming op de provinciale infrastructuur te verbeteren. Al deze projecten zijn opgenomen in de studiefase van het PMI.

Onderhoud

Het komende jaar wordt € 127 miljoen geïnvesteerd in het onderhoud aan wegen en vaarwegen. De provincie voert naast het dagelijks onderhoud (bijvoorbeeld reparaties) gemiddeld ook één keer in de vijftien jaar groot onderhoud uit. Tevens wordt er geïnvesteerd in het vervangen van bijvoorbeeld wegen, oevers, bruggen en sluizen die aan het eind van hun levensduur zijn, zoals de N231 (Legmeerdijk-Bosrandweg), de N243 (Noordervaart), oevers aan het Noordhollandsch kanaal en de Koopvaardersschutsluis.

Efficiënt werken

Bij de uitvoering van de werkzaamheden wil de provincie de overlast voor de weggebruiker en de omgeving zoveel mogelijk beperken. De provincie stemt daarom de werkzaamheden van alle wegbeheerders (Rijk, gemeenten, hoogheemraadschappen) in Noord-Holland zo goed mogelijk op elkaar af. Ook wordt de verbetering en aanleg van nieuwe provinciale infrastructuur zodanig afgestemd op het onderhoud per traject dat geld en werkzaamheden zo efficiënt mogelijk worden gecombineerd.

Planning infrastructuur

De extra investeringen staan in de jaarlijkse actualisatie van de programma’s voor verbetering, uitbreiding en onderhoud aan de provinciale infrastructuur: het Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur (PMI) en het Provinciaal Meerjarenprogramma Onderhoud (PMO). Het PMI en PMO bevatten samen alle voorgenomen projecten voor de komende jaren. Het PMI 2018-2023 en het PMO 2018-2025 zijn op 22 augustus 2017 door Gedeputeerde Staten vastgesteld en worden in het najaar aan Provinciale Staten voorgelegd.