muzieknoten1

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Feeling good!

100 Muzikanten met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar zijn elke maandag present op de repetities, die precies 10 uur beginnen en ook precies om 14 uur eindigen. Voor menigeen een hele uitputtingsslag, maar niet voor onze twee oudste leden Marie de Jong uit Enkhuizen op altsaxofoon en de heer Niek Kaag uit Schagen op tenorsaxofoon, die beiden dit jaar de respectabele leeftijd van 89 jaar hopen te bereiken. De leeftijd van 50 jaar is min of meer de ondergrens om lid van dit orkest te mogen worden. Corina Rens uit Groet op trompet speelt al 4 jaar bij ons orkest en wordt dit jaar alweer 55 jaar.

Hieruit blijkt maar weer dat je tot op hele hoge leeftijd muziek op heel hoog niveau kan blijven maken. Als voorbeeld hiervan kan ik het muziekstuk Oriënt Express van Philip Sparke noemen, dat ons allemaal min of meer verplicht om dit thuis op de lessenaar nog maar eens goed in te studeren, want er staan wel erg veel nootjes in, die vrij snel gespeeld moeten worden. Een echte uitdaging uitgezocht door onze dirigent Luc Mager om de gedachten lenig te houden. Dit muziekstuk is gebaseerd op het volgende verhaal:

De Oriënt-Express was een beroemde luxetrein van de Belgische Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CIWL) die van Parijs (met aansluiting vanuit Londen) naar Istanboel reed. Deze trein reed als lijndienst, met onderbrekingen en via verschillende routes, onder verschillende namen tussen 1883 en 1977.

De Oriënt-Express was de vervulling van de droom van de Belgische ingenieur Georges Nagelmackers om internationaal treinreizen in Europa mogelijk te maken. Nagelmackers was op het idee gekomen op een reis in de Verenigde Staten, waar hij kennis maakte met dergelijke langeafstandstreinen. De Oriënt-Express was de eerste en ook de belangrijkste internationale trein die door de door hem opgezette CIWL werd gereden. Het is begonnen als demonstratieproject om te laten zien hoe veel sneller en comfortabeler internationaal treinreizen kon zijn als je de reis niet voortdurend hoeft te onderbreken om te eten, te slapen, over te stappen tussen verschillende maatschappijen en voor grensformaliteiten (afhandeling van douaneformaliteiten tijdens de rit zou echter nog op zich laten wachten). Hiertoe creëerde hij een trein die gold als een hotel op wielen, met slaaprijtuigen en een restauratiewagen.

Het Noord-Hollands Ouderen Orkest geeft op zondag 23 en zondag 30 april haar voorjaarsconcerten in de Parkschouwburg, Westerdijk 4, 1621 LE Hoorn. Aanvang 11.30 uur. Aan deze concerten werken mee de sopraan Sabine Kirsten en de violist Sergei Fedosjeenko.

Kaarten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wilt u meer weten, kijk dan op de website www.nhoo.nl