pol

Motorrijders vormen een kwetsbare groep weggebruikers. Vooral in de leeftijdscategorie 25 tot en met 59 jaar vallen veel ernstige slachtoffers.

Motorrijders lopen twintig keer zo veel risico om in het ziekenhuis te belanden als inzittenden van auto’s. Het risico op een dodelijke afloop is nog hoger. Veel ongelukken met motorrijders gebeuren op kruisingen, doordat andere weggebruikers hun snelheid niet goed inschatten. Veiligheid door goede voorbereiding Technische mankementen en een gebrek aan routine zijn belangrijke oorzaken van veel ongevallen met motorrijders in het voorjaar.

De motor heeft vaak enkele maanden stilgestaan, wat vooral voor de bandenspanning niet goed is. Daarnaast heeft de motorrijder zelf een tijd niet meer op een motor gereden en is daardoor zijn routine kwijt. Veel motorrijders realiseren zich dat niet. De politie adviseert daarom om voor de eerste rit de motor goed te controleren, vooral de banden(spanning) en de remmen. Daarnaast doen motorrijders er goed aan het rijden, vooral het sturen en remmen, even te oefenen op een rustige plek. Tot slot moeten zij er op bedacht zijn dat andere verkeersdeelnemers soms lange tijd geen motor zijn tegengekomen en hen dus niet altijd (op tijd) zien aankomen.