pol

Leuk toch, zo’n balletjespistool? Niet van echt te onderscheiden. En er zitten geen echte kogels in, dus wat kan het nu voor kwaad? En bovendien: gewoon te koop in het buitenland. Wie doet je wat.

Ondanks alle waarschuwingen zijn er toch iedere jaar weer mensen die op vakantie wapens kopen. In het buitenland gelden nu eenmaal andere regels. Replica’s van vuurwapens, airsoftwapens en balletjespistolen liggen daar gewoon in de etalage. Maar eenmaal terug in Nederland ben je met die wapens gewoon strafbaar. Het advies is dan ook: niet meenemen. En heb je al zo’n wapen? Vernietig het dan en gooi het weg.

Verboden nepvuurwapens

Sommige speelgoed- of nepvuurwapens zijn verboden. Waarom? Omdat ze zo sprekend op een echt vuurwapen lijken, dat ze geschikt zijn om iemand mee te bedreigen. Het gebeurt regelmatig dat een gewapende overval wordt gepleegd met een nepwapen. De kleur van zo’n wapen speelt daarbij geen rol.

Messen

Op vakantie kun je ook allerlei messen kopen. Realiseer je wel dat je terug in Nederland problemen kunt krijgen met een aantal van die wapens. Vlindermessen, stiletto’s en valmessen zijn hier verboden. Maar ook raak je je gewone zakmes kwijt als je die mee wilt nemen naar een café, of naar een voetbalstadion. Daarnaast zijn er nog tal van andere wapens die hier ook verboden zijn, zoals boksbeugels, tasers en pepperspray.

Uitzondering

Hoe moet het dan als je lid bent van een schietvereniging of van een airsoftclub. Dan mag je wel met een luchtdruk- of een airsoftwapen van huis naar je club. Het wapen moet dan wel goed verpakt zijn, zodat je het niet meteen kunt gebruiken.

Advies

Wie een wapen op straat bij zich heeft, loopt een grote kans dat de politie het wapen in beslag neemt. En natuurlijk krijg je een behoorlijke boete. Heb je toch een verboden wapen in het buitenland gekocht