pol

De komende weken zijn er weer een hoop evenementen in Noord-Holland. Op deze plekken komen veel mensen samen.

Helaas zijn dit ook plekken waar zakkenrollers actief kunnen zijn. Ter prefentie hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Zakenrollers zoeken altijd plekken op waar veel mensen dichtbij elkaar zijn. Het is dan relatief eenvoudig om waardevolle spullen uit je broek-, jas- of tas te halen. Uiteraard is de politie extra waakzaam op zakkenrollers, maar u kunt ook zelf maatregelen nemen om het zakkenrollers niet eenvoudig te maken.

Hoe kan ik voorkomen dat ik word 'gerold'?

- Draag een tas met schouderriem om de schouder en hals.

- Hang de tas voor het lichaam; niet aan de achter- of zijkant.

- Draag de tas altijd met de klep/sluiting naar het lichaam toe.

- Stop geld, telefoon en andere waardevolle spullen zorgvuldig weg.

- Neem niet meer geld mee dan nodig is.

- Vermijd het gebruik van een grote, opvallende portemonnee.

- Houd uw omgeving goed in de gaten.

Hoe werken zakkenrollers

Ze leiden u af. Bijvoorbeeld door u een duw te geven, een vuurtje of de weg te vragen. Ze werken meestal in teams, kijken elkaar vaak aan en wisselen signalen uit. Wordt u door een onbekende aangesproken? Wees dan alert. Een medeplichtige slaat dan vaak zijn slag. Ze lopen doelloos in het rond en hebben veel interesse in mogelijke slachtoffers en hun bezittingen. Soms maakt de zakkenroller gebruik van de huisgegevens die in uw portemonnee te vinden zijn om, als er ook sleutels zijn gerold, later in de woning in te breken. Als uw sleutels zijn gerold, is het raadzaam om nieuwe sloten te plaatsen.

Niet alleen op evenementen

Zakkenrollers kunnen altijd en overal toeslaan. Dus ook tijdens het winkelen. Laat u spullen dus nooit onbeheerd achter. Let ook op bij het in- en uitstappen van openbaar vervoer en op roltrappen en in wachtrijen. Houd uw omgeving dus goed in de gaten.