pol

Het gebruik van alcohol vermindert de rijvaardigheid en het rijden onder invloed van alcohol is dan ook een misdrijf.

In Nederland is naar schatting ongeveer 20% van de verkeersdoden gerelateerd aan alcoholgebruik [bron: SWOV]: een goede reden voor politie om hier streng op te controleren.

24/7 controle op het rijden onder invloed

De politie controleert 24/7 op drankgebruik in het verkeer. Team Verkeer van de politie verricht daarnaast nog eens extra gerichte alcoholcontroles om de verkeersveiligheid te verhogen.

Lik op stuk-beleid voor drankrijders

Daarbij wordt zo mogelijk met lik op stuk-beleid gewerkt. Dit gebeurt veelal na contact met het landelijke ZSM Centraal van Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. ZSM Centraal kijkt onder meer of iemand eerder met alcohol op achter het stuur zat. Bij herhaling of een heel hoog alcoholpromillage kan ook direct taak- of gevangenisstraf, rijontzegging en/of een hoge boete worden geëist. De drankrijder gaat met een dagvaarding op zak naar huis en zal snel worden opgeroepen voor een OM-hoorzitting (vaak via Telehoren).

Boetes en maatregelen

De boetebedragen voor rijden onder invloed zijn hoog. De boetes beginnen bij € 360,- en lopen op tot € 1600,-. Daarnaast kan een ontzegging van de rijbevoegdheid worden opgelegd of zelfs taak- of gevangenisstraf worden geëist. Naast een straf kan ook een mededeling worden gedaan aan het CBR. Het CBR kan een (lichte) educatieve maatregel alcohol eisen, dit is een cursus waarin wordt geleerd hoe alcohol en verkeersdeelname te scheiden. De kosten van de cursus komt voor rekening van de drankrijder.