pol

De ervaring leert dat ieder jaar in de donkere herfst- en wintermaanden de kans op woninginbraken, overvallen en straatroven toeneemt.

Daarom let de politie in deze donkere dagen extra op de veiligheid in uw buurt.

Door plaatselijk meer te surveilleren in uw buurt, preventieve acties te houden, inbrekers, overvallers en straatrovers extra in de gaten te houden of door extra energie te steken in het opsporen van daders. Dit heet het Donkere Dagen Offensief.

Wat doet de politie tijdens zo’n controle?

De politie legt tijdens deze controles de aandacht op specifieke gebieden, zoals wijken waar bijvoorbeeld veel wordt ingebroken. Ook wordt er extra opvallend gesurveilleerd, o.a. op de bike. Bikers zijn namelijk niet hoorbaar of zichtbaar in het donker en kunnen snel op plekken komen waar je met de auto niet zo snel kunt komen, zoals bijvoorbeeld poortjes, achtertuinen, en andere locaties. Dit alles voor de aanpak ter preventie van woninginbraken, straatroven en overvallen. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van de ANPR.

ANPR

Met ANPR (Automatic NumberPlate Recognition) scant een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De gelezen kentekens worden vergeleken met een referentiebestand in een computersysteem. Een referentiebestand is een lijst met kentekens die op naam staan van personen die worden gezocht, boetes open hebben staan of om andere redenen bij de politie bekend zijn: inbrekers, straatrovers en overvallers.

Wat gebeurt er als een kenteken matcht?

Als een kenteken matcht met een kenteken uit het referentiebestand dan wordt dit een ‘hit’ genoemd. Op basis van een hit, kan de politie actie ondernemen: de bestuurder krijgt een naheffing of wordt staande gehouden. Als het kenteken niet in het referentiebestand voorkomt (‘no-hit’), worden de gegevens van de kentekenpassage uit het systeem verwijderd.

Waar staan ANPR-camera’s?

ANPR wordt vooral gebruikt op snelwegen. De camera’s kunnen langs of boven de weg bevestigd zijn. Het is ook mogelijk om de ANPR mee te nemen in een politieauto die rondrijdt of op een onopvallende plek langs de weg staat.

Hoe lang worden de gegevens bewaard?

De politie bewaart de gegevens die via ANPR verkregen zijn alleen bij een hit. Een zogenaamde no-hit wordt onmiddellijk uit het systeem verwijderd, behalve als deze gegevens langer nodig zijn voor opsporingsdoeleinden en dan alleen met toestemming van het Openbaar Ministerie.

Preventie

De politie begrijpt dat een woninginbraak, overval of straatroof een ingrijpende gebeurtenis is. De aanpak van deze criminaliteit heeft dan ook topprioriteit. U kunt zelf ook helpen. Door bijvoorbeeld preventiebijeenkomsten bij te wonen en preventieve maatregelen te nemen. Op politie.nl vindt u allerlei tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een inbraak, overval of straatroof. Bent u toch slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte!

Meld verdachte situaties

U kent uw buurt het beste. U weet wie uw buren zijn en in welke auto’s ze rijden. Bel altijd 112 als u iets verdachts ziet. Staat er al enige tijd een auto met draaiende motor bij uw buren voor de deur? Noteer het kenteken en/of het signalement van een verdacht persoon en geef dit door aan de politie. De kans dat criminelen opgepakt worden neemt toe als u verdachte situaties bij de politie meldt. Anoniem melden kan natuurlijk ook, via 0800-7000.