ladalogo

Het niet snel kunnen internetten in de witte vlekken van Hollands Kroon maar ook dun bevolkte gebieden elders in het land is al jaren een groot probleem.

Aanleg van glasvezelnetten laat te lang op zich wachten, bekabelaars vinden dit niet rendabel. Vorderingen op dit terrein verlopen slecht.

LADA heeft alle huidige technische mogelijkheden onderzocht en adviseert een direkt bruikbaar alternatief, namelijk; Mobiel internetten met 4G, de vierde generatie van mobiele telefoniestandaard waarmee breedbandsnelheden worden behaald. Inmiddels heeft KPN/Hi een 4G netwerk uitgerold waarmee elke vierkante meter van HollandsKroon dekking heeft, dus ook de witte vlekken, zelfs op de Waddenzee en het IJsselmeer is ontvangst mogelijk. Zie 4gdekking.nl

Andere providers zoals Vodafone zijn wellicht goedkoper maar hebben nu nog geen volledige dekking. Met een 4G WIFI portable router van bijv. Huawei voorzien van een simkaart met maandelijks 7,5 gig. data kan men met selectief gebruik prima uit de voeten. De krant en werkstukken voor school up- en downloaden is een kwestie van seconden. Ook skypen en videoconference is mogelijk, ook vanuit de tuin, achter in het land, op de boot je neemt de router dan gewoon mee. Er kan per router worden ingelogd door 5 tot wel 10 gebruikers tegelijk met pc, laptop, tablet of mobiel. Routers zijn er vanaf € 150 en een bijbehorende 4G simkaart met 7,5 gig. € 40 /mnd. Op de pc en laptop kan je ook met een 4G dongel gaan werken. Kosten van een abonnement met maar liefst 10 gig € 43 /mnd.

Als derde en waarschijnlijk voor de korte termijn meest aantrekkelijke optie is gewoon gebruik te maken van de nieuwste generatie smartphones met 4G , en deze te gebruiken als hotspot. Ook hierop kunnen meerdere gebruikers inloggen, tethering genaamd, wat is toegestaan. Voor een abonnement inclusief een mobiel geschikt voor 4G met 6 gig maandbundel betaal je € 41,50/mnd. Het spreekt voor zich dat als je met minder data toe kan je ook minder betaald. Als meerdere providers binnenkort volledige dekking krijgen neemt de concurrentie toe, wat prijsverlagend zal werken. Voor meer info of demo ter plekke: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of bel 06-51781883