IMG 6939 BorderMaker

Maandag j.l. werd er twee keer een voorstelling gegeven van Anna's Oorlog" in de sportzaal van Dorpshuis Harmonie in 't Veld.

Het publiek bestond uit leerlingen uit de groepen zeven en acht van de schlolen uit de voormalige gemeente Niedorp. Van begin tot eind was het muisstil in de zaal, want de jeugd werd helemaal meegezogen in de voorstelling. Ook de aanwezige ouderen (leerkrachten en begeleiders)waren zeer geboeid door het aangrijpende verhaal.

De theatervoorstelling is gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van Beatrijs Nolet. In de voorstelling mag Anna niet met haar nieuwe buurjongen Borre omgaan omdat zijn overgrootvader tijdens de oorlog iets heeft gedaan dat je maar beter niet kunt weten. En bovendien is er een geheimzinnige oude foto van die kale jonge vrouw, wat is het verhaal daarachter?

IMG 6936 BorderMaker

Door vragen te stellen bij opa en overgrootmoeder komen ze stukje bij beetje meer te weten over jodenvervolging, NSB-ers, helden, verraders en moffenmeiden. Het verhaal werpt zijn schaduw op het heden en pas als Anna en Borre alles weten, kunnen zij zich losmaken uit de greep die het zwijgen van de familie op hen heeft.

Deze voorstelling werd aangeboden door het 4 mei comité uit Niedorp.

De leerlingen gaan na deze voorstelling aan de slag met een lespakket over het onderwerp, dat in deze tijd weer zeer actueel is.