hollands kroon foto bert hartman Custom

Nieuwe regio-indeling bespaart agrarische ondernemers duizenden euro's.

De gemeenten Wieringen en Wieringermeer vielen jarenlang onder de pachtregio IJsselmeerpolders. De pachtprijzen in deze regio worden gerekend tot de hoogste van het land, gekoppeld aan de opbrengsten die boeren op deze gronden zouden kunnen behalen. Onterecht, aldus het bestuur van LTO Noord afdeling Hollands Kroon. De opbrengsten die in de Noordoost- en Flevopolder worden behaald liggen veel hoger dan de opbrengsten in onze gemeente. Met de totstandkoming van de nieuwe gemeente Hollands Kroon ontstond er een opening om de gemeente Wieringen en Wieringermeer bij de pachtregio Westelijk Holland te kunnen scharen, waar Anna Paulowna en Niedorp al onder vielen.

De intensieve lobby bij het ministerie van Economische Zaken is al in 2010 gestart en heeft uiteindelijk in 2013 succes opgeleverd. Per 1 januari 2014 is de hele gemeente Hollands Kroon ingedeeld bij Westelijk Holland. Een groot succes, wat voor veel pachters betekent dat de pachtprijzen voorlopig niet stijgen.

Financieel voordeel

Het normbedrag in de regio IJsselmeerpolders lag vele malen hoger dan in de regio Westelijk Holland, wat een aanzienlijke kostenpost zou betekenen voor agrarische ondernemers in gemeente Hollands Kroon. Dit betekent voor de pachtende ondernemers dat de pachtprijzen niet verhoogd worden tot de niveaus in de hele regio op eenzelfde niveau zijn beland. Dit is alsnog niet te verwachten. De nieuwe indeling in de pachtregio wordt vanaf dit jaar effectief gemaakt, waardoor ook het grote succes dat LTO Noord heeft behaald zich vanaf nu in geld uit laat drukken. Het voordeel loopt al snel op tot €750 voor een oppervlakte van 20 hectare in de gemeente Niedorp/ Anna Paulowna tot een veelvoud daarvan in de Wieringermeer. Meer rekenvoorbeelden zijn te vinden op de website www.hollandskroon.ltonoord.nl.

Lidmaatschap

De wijze waarop het bestuur van de lokale afdeling van LTO Noord met de complexe pachtproblematiek is omgegaan laat direct zien waarom het belangrijk is dat agrarisch ondernemers zich aansluiten bij LTO Noord. Door een vertegenwoordiging te kiezen die namens alle agrarisch ondernemers het hoofd kan bieden aan de complexe materie als deze creëren en behouden we de ruimte die ondernemers nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Pacht, maar ook de bekende 120-dagen regeling bij gewasbeschermingsmiddelen en de uitrijperiode van mest zijn hele praktische voorbeelden van onderwerpen waar LTO Noord namens de agrarisch ondernemers het voortouw in neemt. Duidelijk is dat de voordelen van een lidmaatschap vele malen hoger zijn dan de kosten ervan.

Foto: Bert Hartman