Mantelzorgtheater BorderMaker

Dat vat ongeveer het Mantelzorgtheater van afgelopen dinsdag, in het kader van het 10-jarig bestaan van het Mantelzorgcentrum, wel samen.

Zoals ook de mantelzorger zelf ervaart; het zorgen voor de ander gaat gepaard met een lach en een traan.

Het theatergezelschap Kracht van Beleving hield de mantelzorger een spiegel voor. De acteurs verbeeldden het alledaagse op een bijzondere manier. Soms klein, wanneer de mantelzorger werd afgebeeld als iemand die het vlot drijvende houdt en af en toe lucht komt happen. En soms groot, om de frustratie van het welbekende kastje-naar-de-muur-en-weer-terug uit te beelden. Dit alles werd vastgelegd met treffende beelden van de live-cartoonist.

Jubileum

Aanleiding van het Mantelzorgtheater is het 10-jarig jubileum van het Mantelzorgcentrum. In de afgelopen 10 jaar merkte Truus Oud, directeur van het Mantelzorgcentrum, dat het iedere keer weer een gevecht is om erkenning voor de mantelzorger te krijgen. Truus: “Het gaat nu beter, er is meer beleid voor ondersteuning aan mantelzorgers.

Maar dat we in 2018 nog steeds een discussie moeten voeren over het verschil tussen mantelzorger en vrijwilliger, dat bewijst dat we er nog niet zijn.” In april vierde het Mantelzorgcentrum het jubileum in Alkmaar met een Mantelzorgdebat. Beide dagen bleken heel waardevol voor het Mantelzorgcentrum. Truus: “Op een dag als deze leer ik zoveel van de mantelzorger zelf. Waar ze tegenaan lopen, wat ze nodig hebben. Dan besef ik weer; het Mantelzorgcentrum is misschien nu meer nodig dan ooit.”

Mantelzorgcentrum

Het Mantelzorgcentrum is hét expertisecentrum voor mantelzorg in Noord-Holland Noord, actief van de gemeente Heiloo tot aan Den Helder. Onze belangrijkste opdracht is mantelzorgers te ondersteunen zodat zij de zorg kunnen blijven geven en daar zelf gezond bij blijven.

Foto: Ingezonden