20190205 110808 BorderMaker

Er was de afgelopen dagen weer even contact met de wereldreizigers Mark en Majlits. Ze hadden weer van alles te vertellen, lees de belevenissen in het kort in het onderstaande bericht.

Een totaal andere wereld zijn we in terecht gekomen. Allereerst de twee munt eenheden. CUC voor ons toerist en CUP voor de lokale Cubaan. In het begin blijf je maar rekenen. 1 staat tot 25 is deze onderlinge koers. IJsjes, de nationale lekkernij, zijn het goedkoopst. 5 bollen voor 15 eurocent. Het beeld van de sigaar en de gekleurde Chevrolet klopt precies, die zie je overal. De mix met Rusland zie je vooral door de blok flats.

De mensen zijn gereserveerder dan de gemiddelde Zuid Amerikaan. Verder in het westen, weg van Havana, gaat dit overigens beter en zwaaien we weer wat af naar de mensen. De tabakplantage in Viñales en het oproken van de eerste sigaar heeft veel indruk op ons gemaakt. De zon is scherp, goed voor de foto's, maar niet voor onze huid. Ondanks dat we al een kleurtje hebben, verbranden we als we ons niet insmeren.

We fietsen zo'n 850 kilometer over het eiland en gaan in Cienfuegos weer aan boord van het zeilschip voor het laatste traject, Mexico.

Wie alle verhalen wil volgen van deze wereldreizigers, gaat naar de Website of de Facebookpagina