Logo zwart transparant BorderMaker

20 weken lang elke week een uur voorlezen en taalspelletjes doen in een gezin. Dát doen de vrijwilligers van VoorleesExpress!

Onze voorlezer Margit Beijens-Kamp is nu een aantal weken bezig: “Een paar maanden geleden heb ik me aangemeld bij de Voorleesexpres, nadat ik een oproep had gezien voor vrijwilligers. Nadat we met een groep vrijwilligers een workshop hebben gedaan, kon ik van start gaan. Ik ben gekoppeld aan een meisje van 5 jaar, waarvan de ouders uit Polen komen, maar best goed Nederlands spreken.

Een paar weken geleden heb ik kennis gemaakt. Toch een beetje spannend voor beide partijen. Ik had een paar boeken meegenomen. Bij het voorlezen gaat het niet alleen om het voorlezen zelf, maar ook probeer ik interactief voor te lezen. Ik stel vragen of we bekijken eerst het boek en vraag daar iets over. Soms doen we tussendoor ook even een spelletje.

Zelf heb ik een taalspelletje bedacht, een zgn. woordenslang. Je begint met een woord en de laatste letter van dat woord is weer de eerste letter van het volgende woord etc. Zo ben je ook met taal bezig. Of ik vraag wat rijmt er op bijv. boek of maan. En meestal neem ik hetzelfde boek nog een keer mee en vraag, of ze nog weet waar het over ging.

De laatste keer zijn we samen naar de bibliotheek gegaan, zodat het gezin volgende keer zelf kan kijken en boeken kan lenen. Het is soms wel een beetje zoeken naar wat het kind aanspreekt en de lengte van de verhaaltjes. In het begin deed ik korte verhaaltjes, maar ik merkte dat langere verhalen ook prima kunnen.

Ik vind het leuk om te doen en het geeft me een goed gevoel dat je iemand een beetje kan helpen. Ik ben nu 5 keer geweest en het is in totaal 20 keer, dus dat is goed te overzien en dat vind ik ook prettig.

Groeten van Margit.

Wilt u meer informatie? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06-10132100 Ria Potter