Top 3 met bietenmissen. BorderMaker

Afgelopen zaterdag 9 november vond in het Dorpshuis Prins Maurits te Nieuwe Niedorp het 45e Bietenbal van De Dorstige Biet plaats.

Ca. 200 gasten waren getuige van het bekendmaken van de diverse winnaars, en uiteraard de overall winnaar van seizoen 2019. Ruim 300 telers hebben hun uiterste best gedaan het bestaande record van Piet de Goede uit 2005 “uit de boeken te telen”.

Trotse winnaar. BorderMaker

Alle bieten zijn op 3 november door 10 rooiploegen gerooid en centraal gewogen waarna de winnaar het best bewaarde geheim van Nederland is tot het Bietenbal.

De winnaar van 2019 is Theo Beemsterboer uit Waarland met een biet van 54 kilo en 720 gram. Dit is weer een biet die de top-10 allertijden heeft gehaald; het was dus een goed bietenteeltjaar voor de leden van De Dorstige Biet. Uiteraard zijn diverse andere telers ook in het zonnetje gezet. Zo teelde jeugdlid Roy Smit uit Sint Maarten een biet van 48,62 kg die goed was voor een derde plek in het totaalklassement. De tweede plek teelde zijn vader en voormalig wereldkampioen Peter Smit met 51,7 kg.

IMG 0314 BorderMaker

De tweede en derde plek bij de jeugd werden bezet door Nick Smit en Luuk Schoorl. Bij de dames ging de overwinning naar Marina Beemsterboer met 46,38 kg en de runners-up waren Afra Koning en Ina Schotten. Het potklassement voor de telers met een minder ruim bemeten teeltlocatie werd gewonnen door Nel Zwanenburg uit Oudesluis met 17,823 kg. De tweede en derde plek gingen naar Cor Zuurbier en Jos Blankendaal.

IMG 0447 BorderMaker

De Dorstige Biet kijkt terug op een succesvol teeltseizoen met zware bieten en een nieuwe wereldkampioen die langzaam maar zeker richting de recordhouder aller tijden gaat!

Volgend jaar is er weer een kans voor iedereen in de kop van Noord Holland.

Vanaf de jaarvergadering op 31 januari 2020 in het dorpshuis Prins Maurits kan men weer lid worden en zaad krijgen voor het nieuwe (46e) teeltseizoen!

Namens het bestuur:

Bert Westhoff

Foto's: Ingezonden