Stork waterbedrijf Groningen 640x480

 Bij het Grootmoeders tijd & Motorenmuseum in Nieuwe Niedorp gaan de deuren vanaf dinsdag 1 april weer open!

Op zondag 6 april doen wij dit met een extra feestelijk tintje! Want om 12.00 uur wordt onze nieuwe aanwinst, een 4-cilinder Stork Hesselman uit 1937, officieel voor de eerste keer gestart.

De Stork is aan het museum geschonken door Waterbedrijf Groningen, waar deze oerdegelijke super-kracht onderdeel was van de drinkwatervoorziening op pompstation De Punt in Glimmen. De Stork heeft hier tot eind 2012 goede diensten bewezen. Echter vanwege omvangrijke nieuwbouw- en renovatie op deze locatie moest de Stork wijken. En zodoende werd er een goed tehuis gezocht waar de motor opnieuw op zijn plek zal zijn en alsnog zijn krachten weer mag vertonen. Deze werd gevonden in het Motoren museum. Om deze kolossale motor van maar liefst 10 ton(!) in Nieuwe Niedorp te krijgen moest deze gedeeltelijk worden gedemonteerd. Diverse vrijwilligers zijn gedurende het hele jaar 2013 bezig geweest om de motor te plaatsen en opnieuw op te bouwen. Samen hebben zij ervoor gezorgd dat deze unieke motor weer opnieuw zal kunnen draaien.

Officiële start Stork-motor door Waterbedrijf Groningen

De Stork zal zondag 6 april om 12.00 uur voor de eerste keer officieel in het museum worden gestart door Tom van Schaick, project manager Techniek van Waterbedrijf Groningen, waarmee de schenking ook officieel wordt bekrachtigd!

Uitgebreide collectie motoren

Naast deze geweldige Stork-motor hebben wij nog een ander topstuk in het museum: een zes meter hoge Bolnes 2-tak dieselmotor welke als studieobject werd gebruikt bij de Technische Universiteit in Delft. Bovendien hebben we naast deze twee unieke motoren, nog eens circa 275 diverse stationaire motoren staan, waarvan een aantal motoren eveneens draaiend te bewonderen zijn.

Grootmoeders tijd

Omdat ronkende motoren nu eenmaal meer een mannen- dan een dames-aangelegenheid is, is er voor de dames op de bovenverdieping een “Grootmoeders tijd” Museum gerealiseerd, te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Tevens is er op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen. En honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk, waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Ook vindt u hier diverse ouderwetse winkeltjes zoals een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

Kortom een bezoek aan het museum is voor het hele gezin zeer de moeite waard.

De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, en zondag van 11.00 tot 16.00 uur. De entree bedraagt 5 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen tot 12 jaar. U kunt ons museum vinden aan de schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp. Meer info vindt u op www.motoren-museum.nl. Bellen kan ook: T. (0226) 413 571 of M. (06) 533 725 52