foto krater van Aat Witaaa

Berging vliegtuigresten Wellington Nieuwe Niedorp.

Wie oh wie kan ons hierover nog wat vertellen , na al die jaren?

Het vliegtuig welke in de nacht van 22 op 23 juni 1941 terug keerde van een bombardement boven Duitsland en volledig brandend neerstortte in de Kostverlorenpolder naast het Kanaal Omval-Kolhorn zal na 80 jaar worden geborgen. Tenminste de restanten die er nog van over zijn en nog dieper in onze klei zijn weggezakt. Aan boord van deze Vickers Wellington waren 6 bemanningsleden van een Tsjechisch Squadron. Helaas zijn bij deze crash 5 van de 6 bemanningsleden omgekomen en de stoffelijke resten van de 5 jonge vliegeniers zijn nooit geborgen. Alleen de pilot sergeant F.Bufka wist nog middels een snelle actie via een parachute te overleven, maar werd dezelfde nacht nog door de Duitsers gevangen genomen en afgevoerd , is in de oude rapporten te lezen.

Kort na de crash werd al een poging gedaan om alles te bergen. Dit mislukte en alleen de grote delen werden afgevoerd. Na de oorlog is er nog eens geprobeerd om de stoffelijke restanten van de Tsjechische bevrijders te bergen, maar ook deze missie mislukte omdat men niet tot voldoende diepte kon ontgraven en het grondwater de boosdoener bleek.

Vanaf mei dit jaar zal een herziende poging starten bij Boy en Debbie Groot direct achter hun paardenpension aan de Kanaalweg. De ontgraving zelf zal worden beveiligd en afgezet als respect naar het zoeken van lichaamsdelen van de 5 bemanningsleden.

Gelijk met deze blootlegging komen er allerlei vragen boven omtrent het hoe en waar. Vanuit de stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland ( SELF) wordt er een onderwijsprogramma gemaakt voor de vier Basisscholen in Nieuwe Niedorp en ’t Veld om onze jeugd mee te nemen wat er zich zoal afspeelde in deze luchtoorlog van 1940 -1945 tussen de Geallieerde- en de Duitse- luchtmachten.

20201002 163430 002aa BorderMaker

Om de verhalen compleet te maken zoeken wij ouderen die de oorlogsjaren bewust hebben meegemaakt en ons meer over de bewuste Wellington en andere vliegtuigcrashes kunnen vertellen. Of mensen die vanuit de familie kenmerken van deze crash hebben meegekregen.

Wie helpt ons verder aan namen voor het vastleggen van verhalen. Als u kennissen of familieleden hebt die erover kunnen en willen vertellen kunnen wij deze historie juist vanuit de bewoners vastleggen. Daarmee gaan deze ervaringen niet verloren en komen we meer te weten over de gevoerde luchtoorlog in onze directe omgeving van die oorlogsjaren.

Uw geheugen wordt zeer op prijs gesteld.

Contact kunt u opnemen met Hans Stammes, tel 0651214299 of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , namens Historisch Niedorp en Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland.