027 640x480 BorderMaker

Samen in beweging in de kop van Noord-Holland rond 21 september Wereld Alzheimer Dag 2024.

We krijgen in onze samenleving steeds vaker te maken met de ziekte dementie. Ook in de Kop van Noord-Holland treft deze ziekte steeds meer mensen. Onderzoek heeft aangetoond dat bewegen goed is voor je brein en dat het ziekteproces hierdoor wat langzamer verloopt. Het thema voor Wereld Alzheimer dag 2024 is dan ook ‘Samen in Beweging’.

In de 4 gemeenten in de Kop van Noord-Holland worden op diverse locaties activiteiten georganiseerd in het kader van Wereld Alzheimer Dag. Denk hierbij aan wandelingen, fietstochten en zwemmen. Het programma is bedoeld voor mensen met de ziekte dementie, hun mantelzorgers en hun buurtgenoten van jong tot oud.

1. Op 19 september om 19.00 u organiseert Het Mantelzorgcentrum een webinar. Het onderwerp van deze digitale informatiebijeenkomst is ‘wat als mijn partner verhuist?' Wilt u deelnemen dan kunt u zich aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

2. Op 21 september heeft Alzheimer café Texel een heel eigen programma ‘Samen in beweging en Beleving’.

3. Op 18 en 25 september om 14.00 u slaan Sportcentrum de Terp en Alzheimer Kop van Noord-Holland de handen ineen en nodigen mensen bij wie de ziekte dementie is vastgesteld uit voor een zwemrondje van een uur in het splinternieuwe zwembad de Terp. Het idee hierbij is dat ook al hapert het brein je toch nog prima kunt zwemmen en sporten, soms met een beetje hulp. Voor meer informatie en aanmelding (a.u.b voor 16 september) kunt u contact opnemen met: Liesbeth Vlietstra-Wouterse, Voorzitter Alzheimer afd. Kop van Noord-Holland. App of bel mobiel: 0651544736.

4. Op zaterdag 21 september om 14.30 organiseren Odensehuis Den Helder en KopGroep Bibliotheken een lezing in School 7 met schrijver Sybren Kalkman. Zijn boek ‘Voor altijd mijn liefje’ is een indrukwekkend verslag over zijn rol als mantelzorger voor zijn vrouw die kampte met dementie. Als je hierbij wilt zijn, vragen wij een kleine vergoeding. De helft van de toegangsprijs gaat naar het dementieonderzoek . Wil je hier bij zijn? Ga dan naar: https://kopgroep.op-shop.nl/ of kom langs in School 7.

5 Op 26 september in de openingsweek van Sportcentrum de Terp organiseren Advendo, Team Sportservice en SSWW op donderdag een fit en fun dag voor 50 plussers. Op de markt kunt u kennismaken met veel verenigingen. Team Sportservice geeft daarnaast een demonstratie hoe u bij het ouder worden toch goed in balans kunt blijven en er is een test die kan aangeven wat voor u een goede manier is om de kans op vallen zo klein mogelijk te houden ( jong geleerd is oud gedaan). Bij de stand van Alzheimer kunt u zich laten informeren over de ziekte dementie, wat het betekent voor u en uw partner en hoe u daar als mantelzorger ondersteuning bij kunt krijgen om uw leven zo prettig mogelijk te vervolgen en wie u daarvoor kunt inschakelen.