Ellen Huijbers en Sonja Berbee 1bbb BorderMaker

Nieuwe voorzitter Hollands Kroonse Uitdaging

De Hollands Kroonse Uitdaging heeft een nieuwe voorzitter. Sonja Berbee neemt deze functie over van Ellen Huijbers. Ellen was vanaf de oprichting in februari 2017 lid van het bestuur van de stichting die zich inzet voor verenigingen, stichtingen en maatschappelijke organisaties in Hollands Kroon. In 2022 nam zij de voorzittershamer over van Karin van Harteveld. Sonja was secretaris, een rol die zij ook van Ellen overnam. Ellen verlaat nu het bestuur.

Ellen Huijbers haar hart ligt bij het effectief en resultaatgericht besturen van maatschappelijk verantwoorde organisaties en bedrijven. Daarbij is kwalitatief goede dienstverlening een speerpunt. Als we haar vragen naar de drijfveren om zich in te zetten voor de Hollands Kroonse Uitdaging noemt ze de maatschappelijke betrokkenheid. “Ik wil iets kunnen betekenen voor mijn omgeving en bijdragen aan de leefbaarheid in onze gemeente, dat kon via de Uitdaging.” Als we vragen naar een korte terugblik, kunnen we het volgende noteren. “Ik ben trots op de manier waarop we de Uitdaging uit het niets hebben opgebouwd tot de invloedrijke organisatie die er nu staat. Grote dank is verschuldigd aan de inzet van onze manager Edwin Wittink, zijn enorme inzet heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de organisatie. Ik kan erg genieten van onze jaarlijkse live beursvloer. Het is prachtig om te zien hoe de zaal vol ondernemers en vrijwilligers van de diverse verenigingen bereid zijn om door samenwerking elkaar te versterken. Ik heb genoten van mijn 7,5 jaar bij de Hollands Kroonse Uitdaging, maar nu wordt het tijd om het stokje over te dragen aan een nieuw bestuurslid. Zij zal met haar netwerk en expertise de stichting weer verder kunnen ontwikkelen. Voor mij is het tijd voor nieuwe zaken op maatschappelijk vlak.”

De nieuwe voorzitter Sonja Berbee wil allereerst Ellen Huijbers bedanken. “De Hollands Kroonse Uitdaging is Ellen ontzettend dankbaar voor al haar vrijwillige jaren die zij aan de stichting heeft besteed en waarin ze ons heeft meegenomen in het mooie werk wat de Uitdaging doet. Daarnaast zijn wij super blij dat Ellen Ruiter tot het bestuur is toegetreden, zij neemt de functie van secretaris van mij over. Samen met de bestuursleden Gerrit Beetsma, Arjan Smit, manager Edwin Wittink en de matchgroep proberen we mooie matches tussen bedrijven, organisaties en verenigingen en stichtingen te maken. Natuurlijk het liefst met een gesloten beurs.”

Als we Sonja vragen naar de motivatie om zich in te zetten voor de Hollands Kroonse Uitdaging noemt zij het volgende. “Mijn motivatie is dat ik mij graag vrijwillig inzet voor de maatschappij en we er zijn om elkaar te helpen. Het mooie van de Hollands Kroonse Uitdaging is dat er verbindingen gemaakt worden tussen bedrijven en verenigingen en stichtingen. Als voorbeeld een bedrijf dat kantinestoelen over heeft en een vereniging kan deze nog prima gebruiken. Dat is een win-win situatie voor beide partijen en het is nog duurzaam ook.”

Over de Hollands Kroonse Uitdaging

De Stichting Hollands Kroonse Uitdaging zorgt voor samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, burgerinitiatieven en het lokale bedrijfsleven. Zij bemiddelen in vraag en aanbod van materialen, menskracht (kennis, extra handen en creativiteit) en middelen (geld). De Uitdaging stimuleert bedrijven om maatschappelijk betrokken ondernemerschap te tonen in concrete acties en daarmee de leefbaarheid in de lokale samenleving te ondersteunen. Dit bij voorkeur met gesloten beurs. Ook de uitvoering van projecten die financieel worden ondersteund door het bedrijfsleven behoren tot de werkzaamheden van de Uitdaging. Zo is er het jaarlijkse Iedereen kan meedoen-fonds van Microsoft en werkte de stichting samen met partners aan een evenement voor minima dat werd gefinancierd door Univé.

Daarnaast is de stichting door de Gemeente Hollands Kroon gevraagd om de behandeling van de aanvragen van incidentele subsidies bij de gemeente Hollands Kroon op zich te nemen. De gemeente heeft hiervoor een adviesraad ingesteld die het bestuur van de Hollands Kroonse Uitdaging adviseert over een eventuele uitkering van een incidentele subsidie. In de adviesraad zitten vertegenwoordigers vanuit diverse organisaties gericht op kunst & cultuur, sport, welzijn en onderwijs binnen Hollands Kroon. Bij alle vergaderingen is een vertegenwoordiger van de gemeente aanwezig die erop toeziet dat alles volgens de afgesproken criteria van de gemeente plaatsvindt. Daarnaast heeft deze vertegenwoordiger een adviserende functie en fungeert als vraagbaak. Voor dit jaar is er nog voldoende ruimte om een aanvraag in te dienen.

Kijk voor meer informatie op de website hollandskroonseuitdaging.nl.