155 Gemeentehuis.  1800  640x480

Zoals wellicht bekend heeft de dorpsraad van Winkel het initiatief genomen om te polsen of er animo onder de Winkeler bevolking is te herdenken dat het in 2015 600 jaar geleden is dat Winkel Stederecht heeft verkregen.

Een groep enthousiaste mensen heeft aangegeven hieraan aandacht te willen besteden. De activiteiten zullen plaatsvinden in het 1e weekend van juni 2015.

Toneelvereniging Contact maakt een speciale voorstelling over dit thema, de voorstellingen vinden ook in dit weekend in Winkel plaats, de jaarmarkt op zaterdag 6 juni zal uitgebreid worden met diverse activiteiten, voor de schoolkinderen denken we aan een verklede optocht en oud-Hollandse spelletjes op vrijdag en op zaterdagavond 6 juni een feestavond ( dresscode anno jaar 1415 ) in café Beentjes.

Eén van de ideeën ter afsluiting is een lunch/brunch te organiseren in de buitenlucht voor alle inwoners van Winkel op zondag 7 juni in de Dorpsstraat van Winkel ( van Limmerschouw tot Trambaan ) natuurlijk het liefst ook verkleed in kleding van die tijd, zoals ridders-herauten, schone edelvrouwen, valkenjagers, wevers, schilders e.d.

Ik ben op zoek naar mensen die dit onderdeel met elkaar verder willen uitwerken. Zelf denken we aan een lange rij tafels en stoelen, door aanwonenden of anderen beschikbaar gesteld, waar inwoners aan kunnen schuiven. Wellicht kunnen we broden laten bakken uit die tijd, naast vlees en vis waren brood en bier in de middeleeuwen het voornaamste eten. Ook werden er heel veel eieren gegeten en werden bijen gehouden voor de honing. Het zou natuurlijk mooi zijn als de etenswaren zoveel als mogelijk gesponsord kunnen worden. Een bijdrage van de deelnemers is natuurlijk ook een mogelijkheid. Er zullen nog best veel meer ideeën zijn.

Wie lijkt het leuk dit onderdeel met een groep mensen verder uit te werken en te organiseren?

Op de 1e bijeenkomst zullen commissieleden e.e.a. toelichten waarna we uit jullie midden graag met één of twee personen contact willen houden over de plannen, uitvoering etc.

Ik hoor graag via mail van je of je over dit onderdeel van de festiviteiten mee wilt denken, mee wilt organiseren. Mocht dit nou niet helemaal jouw ding zijn maar wil je wel meewerken aan andere onderdelen van de organisatie dan hoor ik dat natuurlijk ook graag.

Namens de commissie “600 jaar Stederecht”

Maartje de Vries

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Foto: Archief P. de Graaf