Nieuwe workshops bij het Regionaal Archief Alkmaar.
Onderzoek naar de geschiedenis van je familie, woonplek of een gebeurtenis in de regio is erg leuk, maar niet altijd even makkelijk. Het Regionaal Archief Alkmaar beheert kilometers aan archiefmateriaal waar lokale geschiedenissen uit verteld kunnen worden. Maar hoe begin je en welke informatie heb je nodig om een start te kunnen maken? Volg daarvoor één of meerdere cursussen of workshops bij het Regionaal Archief. Zie www.archiefalkmaar.nl voor meer informatie.
Nieuw is de voorjaarsworkshop notariële en oud-rechterlijke archieven. Deze bronnen zijn een ware goudmijn voor genealogen. Want met behulp van testamenten, boedelinventarissen en vonnissen komen voorouders tot leven. Voor genealogische onderzoekers staan ook een aantal woensdagen specialisten van de Nederlandse Genealogische Vereniging klaar. Zij helpen bij vastlopend familieonderzoek.
Locatieonderzoek
Wie is er niet nieuwsgierig naar: de bewoningsgeschiedenis van je woonhuis. Hoe zag de inboedel van voorgaande bewoners eruit, wie waren ze, wat deden ze en wat waren de levensomstandigheden? Maar ook, hoe is het perceel van een pand veranderd in de loop van de geschiedenis? En wat is de bouwgeschiedenis? Locatieonderzoek wordt steeds populairder. Het Regionaal Archief start daarom in april met de nieuwe workshops ‘huizenonderzoek’ en ‘kadastrale archieven’.
Introductie op archiefonderzoek
Graag starten met archiefonderzoek maar u weet niet waar of hoe? Tijdens een algemene introductiemiddag zal u wegwijs gemaakt worden in de bronnen. U krijgt een goed beeld van wat het Regionaal Archief Alkmaar doet en hoe u gebruik kunt maken van de archieven en collecties. Kijk voor meer inhoudelijke informatie over de cursussen, data, tijden en aanmelding op de website www.archiefalkmaar.nl In het najaar starten de cursussen lezen van oud schrift voor beginners en gevorderden.
Foto: Nieuwe workshops voor familieonderzoek bij het Regionaal Archief. Op de foto vermoedelijk familie Landman poserend in de Lombardsteeg in 1923. Catalogusnummer FO1009292. Vervaardiger onbekend. Bron Regionaal Archief Alkmaar.