Foto 1 - RAA populair Custom

Recordaantal bezoekers op de open dag leidt tot ware reünie.

Nooit eerder was het Regionaal Archief Alkmaar zo populair. Met een recordaantal van 1000 bezoekers is de open dag, die afgelopen zaterdag in het teken stond van de ambachtsschool, zeer geslaagd. “Het was een fijne dag, waar niet alleen het gebouw in volle glorie bewonderd is, maar ook veel oud-leerlingen en docenten elkaar ontmoet hebben. Herinneringen zijn opgehaald en veel mensen hebben kunnen kennismaken met wat een archief is en doet. Dat is precies wat je wil bereiken op een open dag van het archief”, aldus directeur Paul Post.

Het statige gebouw aan de Bergerweg was zaterdag vrijwel volledig opengesteld, van het kolenhok tot de zolder. Een ongekend aantal mensen ontmoetten elkaar in hun voormalige leslokalen en er ontstond een ware reünie. De honderden klassenfoto’s uit het archief van de Ambachtsschool / Technische School Alkmaar die door de gangen van het pand hingen droegen hieraan bij. Evenals de brommers van bromfietsclub Elvis die bij de centrale hal stonden opgesteld. Vooral sommige heren ervoeren een nostalgisch weerzien met de brommer waarop zij naar school reden.

Ook de ‘filmzaal’ in de voormalige directeurskamer met oude films uit de collectie is druk bezocht. En tot grote vreugde van het Regionaal Archief brachten veel bezoekers van de open dag tastbare herinneringen aan hun schooltijd of die van een familielid mee. Vele prachtige foto’s en archiefstukken zijn dan ook aan de collectie toegevoegd, waaronder een van de ambachtsschool in aanbouw en een schilderklas uit 1919. Maar ook de oudste leerlingenlijst van de ambachtsschool uit 1913/1914. Post: “De open dag is een ongekend succes geworden”.

Heeft u niet de mogelijkheid gehad om de ambachtsschool te bezoeken op zaterdag 3 oktober, of wilt u de klassenfoto’s nog eens rustig bekijken? Wegens grote populariteit zijn ze hier deze maand nog te zien en downloaden. U vindt hier ook foto’s van de open dag.

Foto: Ingezonden