4 met politie Kooij en Wiersma

Nu ruim 50 jaar geleden, om precies te zijn op 10 maart 1965 om half vier vond in Winkel een vliegtuigongeluk plaats waarbij 3 doden waren te betreuren.

Het toestel bestuurd door Jan Blauwboer en de passagiers Tjeerd Posthumus en Johan de Vries allen uit Winkel stortte in de namiddag neer ter hoogte van de laatste huizen van de Bosstraat en ongeveer 200 meter ten westen daarvan en schuin achter de lagere school de Zwerm waar nu de volkstuinen zijn gesitueerd. In 1965 was de Hartweg en de nieuwbouw er nog niet.

2 laatste huizen bosstraat Custom

Het ongeluk had destijds een enorme impact op de oud Winkelers, en iedereen weet nog precies wat hij deed op die bewuste dag. Alle landelijke dagbladen besteedden er aandacht aan. Het is toendertijd om bekende redenen niet van een monument gekomen maar sinds enkele jaren is de plaats wel gemarkeerd door een door Mark en JaapJan van Essen geplaatste cache (schat).

3vliegtuigcrash Custom

Deze schat kan met Geocaching worden gevonden en gelogd en dat is inmiddels honderden keren gebeurd door mensen uit heel Europa. Het al derde schrift staat vol met aantekeningen, zelfs van nabestaanden. De schat bevat een kopie van het plakboek van de familie Kaan met een compleet dossier van de tragische gebeurtenis.

1Vliegtuig voetbalveld Custom

Wat is Geocaching?

Iemand verstopt op een bijzondere plaats, meestal in de natuur, een waterdichte doos met daarin een logboek, en verder eventueel een aantal leuke voorwerpen (om te ruilen) en soms ook een wegwerpcamera.

5 wraksrukken Custom

Met zijn hand-GPS (al voor 100 euro verkrijgbaar) of smartphone bepaalt hij de precieze coördinaten van de schuilplaats, die hij vervolgens publiceert op de Geocache-website www.geocaching.com.

7 logboek Custom

Anderen lezen die coördinaten en kunnen op zoek gaan naar de cache ('schat').Vervolgens loggen ze hun bezoek op de speciale cache-pagina om hun bezoek kenbaar te maken.

6 verstopte schat Custom

Foto's: Ingezonden