535 Dorpsstraat kerkaa 640x480

Na aardse rouw de digitale sores. Het thema van de algemene ledenvergadering van Uitvaartvereniging Winkel op 21 maart jl. Pieter Dekker van gelijknamige Uitvaartverzorging Pieter Dekker was uitgenodigd als spreker voor deze avond.

De digitalisering heeft zeker zijn intrede gedaan in de uitvaartbranche. Facebook pagina’s,twitteraccounts,LinkedIn-profielen, lifestream, doen alsof de beheerder het eeuwig leven heeft. Een goede vooruitgang is de digitale aangifte van overlijden. De rouwkaart zal altijd blijven maar wordt wel steeds persoonlijker, soms met prachtige foto’s en wordt tegenwoordig meteen op de laptop ontworpen. Een Facebook pagina blijft soms gewoon bestaan om de overledene blijvend te kunnen herdenken. Alleen zichtbaar voor familie en vrienden. Om accounts te verwijderen kan een verzoek gedaan worden met bijvoeging van de overlijdensakte tot opheffing. Het zelf kunnen beslissen over het eigen afscheid is de grootste verandering de laatste jaren.

Een begrafenis of crematie wordt steeds informeler, persoonlijker en is vaak in kleine kring of met alleen genodigden. De crematoria en rouwcentra hebben daar op ingespeeld met familiekamers. Een thuis idee voor 30 -35 personen. Allerlei aspecten en diverse opties passeerden de revue. Na deze boeiende presentatie volgde de algemene ledenvergadering. Met twee opmerkelijk punten van deze vergadering. De contributie wordt niet verhoogd. De waarde van de bij een uitvaart te verstrekken vergoeding aan de leden wordt wel met 10 procent verhoogd met ingang van 1 januari 2016. We kunnen terug kijken op een geanimeerde en zinvolle bijeenkomst in een ontspannen sfeer.

Namens het bestuur,

Ellen Beers-Geertzema

Foto: Archief P. de Graaf