IMG 0107 640x480-BorderMaker

Het was woensdagavond in de grote zaal van dorpshuis Prins Maurits flink zweten tijdens het vijfde Niedorper Dictee.

Ruim vijftig liefhebbers van de Nederlandse taal namen deel aan dit jaarlijks terugkerende evenement. Dit jaar was het Dictee geschreven door oud inwoner van Nieuwe Niedorp, de heer Dick Stammes. Er waren een aantal woorden gebruikt, die bij veel mensen de wenkbrauwen deden fronsen. De deskundige jury wist op de vragen vanuit de zaal elke keer het juiste antwoord te geven. De organisatie had het weer prima voor elkaar en kijkt al weer uit naar de zesde editie. Toen alles was nagekeken bleek Chris Groot uit Nieuwe Niedorp de beste te zijn van de avond met slechts vier fouten, de tweede plaats was voor Jeanette Huisman uit Winkel en Birgit Fortgens ook uit Winkel, mocht de derde prijs in ontvangst nemen, nadat er eerst nog gestreden was om de derde plaats, toen bleek dat er twee personen het zelfde aantal fouten had. Het Niedorper Dictee is een aardig begrip geworden binnen de voormalige gemeente Niedorp en wellicht zullen er ook volgend jaar weer veel nieuwe gezichten te zien zijn tijdens de zesde editie.

IMG 0108 640x480-BorderMaker

IMG 0098 640x480-BorderMaker

IMG 0109 640x480-BorderMaker

IMG 0125 640x480-BorderMaker

IMG 0120 640x480-BorderMaker

IMG 0117 640x480-BorderMaker

 

De tekst van 2013:

Hoe spreken wij en zij?

01. Houdt u, of houd je, het politieke jargon nog enigszins bij?

02. In het Britse Lagerhuis kan men heden ten dage volop genieten van politici die de kunst der retorica verstaan.

03. Ze kapittelen elkaar ter plekke met verbale wapens van hoog niveau.

04. Echter, in ons Tweede Kamergebouw horen we weinig boeiends tijdens de talloze weerzinwekkende debatten die/welke bij nacht en ontij op het beeldscherm vertoond worden.

05. Ondanks overzeese bemoeienissen op het gebied van de eloquentie blijken deze initiatieven op het Binnenhof niet het gewenste effect te sorteren.

06. De gemiddelde tv-kijker schiet nochtans geen reet op met dit gezeik en verveelt zich het apelazarus.

07. Deze verveling geldt onder andere het aanhoren van een spreker van hoog intellectueel gehalte, van een persoon van sociaaldemocratischen huize, van een partijlid van laag allooi, en zelfs van een oud-burgemeester die zijn nooit geüpgradede A4’tje/A-viertje raadpleegt.

08. Onlangs debatteerden de geachte afgevaardigden over het risico dat mensen lopen in de private en publieke ruimte.

09. Het blijkt dat zowel de coïtusdood van breezersletjes en de eerwraakmoord op moslima’s als de in koelen bloede gepleegde liquidatie van volksvertegenwoordigers in vele landen regelmatig plaatsvindt/plaatsvinden.

10. Talrijke vermaledijde delinquenten wagen zich maar al te graag aan laatstgenoemde hachelijke maffiapraktijken.

11. Tijdens de ideeëloze discussie over dit heikele onderwerp kweten de geëngageerd bakkeleiende kemphanen zich ook ditmaal weinig professioneel van hun taak en beantwoordden de fractieleiders de gestelde vragen met vermoeide desinteresse.

12. De aanwezige toeschouwers giechelden menigmaal besmuikt, wat/hetgeen allesbehalve complimenteus bedoeld was, bij de door de parlementsleden gecreëerde oubollige frases.

13. Het was bovendien tenhemelschreiend dat de discussianten regelmatig sms’ten, twitterden en bestanden downloadden.

14. Het bevreemdt mij sowieso dat er door de mastodonten niet wordt gefulmineerd tegen de linguïstisch ontoereikende interventies van onze hakkelende stotteraars.

15. Graag uitte ik mij uitgebreider over deze serieuze maatschappelijke plichtplegingen en ik vraag mij af: waar is het misgegaan en vanwaar dit wijdverbreide Haagse gejeremieer?