LR Oud Obdam April 2023 023 BorderMaker

Expositie “Tuinders en kisten” van de Stichting Oud Obdam-Hensbroek

Op vrijdagavond 28 april j.l. opende oud-tuinder Theo Neefjes de expositie “Tuinders en kisten” van de Stichting Oud Obdam-Hensbroek. Voor het vervoer van hun producten gebruikten tuinders kisten, kratten en (gaas)bakken, vaak geleverd door kistenfabriek Elka te Lisse. Op de kisten stond de naam van de tuinder afgedrukt. Zodoende kon er nooit misverstand ontstaan over de eigendom van de kisten.

LR Oud Obdam April 2023 021 BorderMaker

Deze kisten en gaasbakken worden nauwelijks nog gebruikt en staan meestal te verstoffen op schuurzolders. De Stichting is de plankjes met de naam van de tuinders erop gaan verzamelen. Het lukte om 200 van deze plankjes bij elkaar te krijgen. Ze zijn allemaal te bekijken op de expositie, vaak vergezeld van prachtige oude foto’s van tuinders die aan het werk zijn. Daarnaast zijn er kisten, bakken, kratten en manden in alle maten te zien plus een handmatige sorteermachine en veel ander materiaal uit de tuinbouw. Een oude 8 mm-film laat het volledige proces van de bollenteelt van zo’n zestig jaar geleden zien.

LR Oud Obdam April 2023 029 BorderMaker

De expositie is open op alle zondagen van mei 2023 van 13.00 tot 16.30 uur. De toegang is gratis. Het adres van de tentoonstellingsruimte is Willibrordustuin 1 te Obdam. Dat is schuin achter de supermarkt van Albert Heijn tegenover het oude gemeentehuis van Obdam.