00 M5A0236 Edit

 

Het kan u bijna niet zijn ontgaan dat we dit jaar diverse keren noorderlicht boven Nederland hebben gezien. Kranten, social media en televisie maakten er verschillende keren melding van.

Wat is het noorderlicht

Het noorderlicht, of aurora borealis, is een gevolg van interactie tussen geladen deeltjes afkomstig van de zon en het magnetisch veld van de aarde. Na een uitbarsting op de zon kunnen deze deeltjes onze planeet bereiken. Aangekomen bij de aarde worden ze door het aardmagnetisch veld afgebogen. Bij de noord- en zuidpool worden de deeltjes versneld en dringen met hoge snelheid de atmosfeer binnen. Hier botsen ze met zuurstof- en stikstofatomen. Deze botsingen resulteren in licht van verschillende kleuren. Dat we het noorderlicht wat vaker boven Nederland zien heeft te maken met de cyclus van de zon.

 00 M5A0187

Cyclus van de zon

De zon kent een cyclus van ongeveer 11 jaar. In deze cyclus komen een zonneminimum en zonnemaximum voor. We zijn nu hard op weg naar het zonnemaximum waarschijnlijk eind 2024 of begin 2025. Tijdens zo’n maximum zijn er veel meer uitbarstingen op de zon die voor noorderlicht op aarde kunnen zorgen. Of we het noorderlicht dan ook daadwerkelijk te zien krijgen is nog maar de vraag. Er zijn nog wel een aantal variabelen die daar een rol in spelen. Welke dat zijn, waar je het beste naartoe kunt gaan, hoe je je kansen op het zien kan vergroten komt o.a. aan bod tijdens de presentatie op 16 februari 2024 in de Fenixkerk te Nieuwe Niedorp(zie aankondiging hieronder). Het is niet alleen het noorderlicht waar we het over gaan hebben. Onderwerpen zijn: noorderlicht in beeld en video, noorderlicht in Nederland, kamperen onder het noorderlicht, fantastische besneeuwde landschappen, op zoek naar walvissen en orka’s, etc., etc.

00JS X2O9675

Presentatie licht over de Lofoten.

Het (pool)licht is de reden dat we ieder jaar terugkeren naar deze eilanden boven de poolcirkel voor de noordwestkust van Noorwegen. De combinatie van fantastisch licht en waanzinnige landschappen zorgen ieder jaar weer voor een topnotering in National Geographic meest indrukwekkende landschappen verkiezing. Dit is één van de redenen dat onze foto-workshop ieder jaar weer vol zit met cursisten die dit landschap ook willen zien, ervaren en fotograferen. Een andere belangrijke reden is de kans om het noorderlicht te zien.

00 M5A0236 Edit

We doen deze reis in het vroege voorjaar omdat er in deze periode veel kans op besneeuwde bergen en statistisch gezien ook een grote kans is op noorderlicht. Het weer is er door de bergen, de zee en vooral de warme golfstroom, onvoorspelbaar. Hierdoor kan het op het ene moment nog plenzen van de regen en op het andere moment weer zonnig zijn. Zon en regen zijn voor landschapsfotografen natuurlijk een lekkere mix.

Ook cultureel zijn de Lofoten erg aantrekkelijk. De ruige visser mannen die met kleine bootjes de haven in komen varen met kuipen vol vis. Vervolgens verdwijnen ze in de visfabriek waar de vissen worden ontleed. De lijven en de koppen worden aan de karakteristieke vissenrekken gehangen om te drogen. De huisjes in de vissersdorpen zijn vaak een lust voor het oog. In het ruige landschap steken de felgekleurde huisjes mooi af. Het landschap heeft een diepe indruk op ons achtergelaten en het blijft fantastisch om daar ieder jaar in te bivakkeren. Kijk voor meer beelden en informatie op www.smitinbeeld.nl

00 21A6786 Edit

Licht over de Lofoten” door Jan Smit

Een presentatie met noorderlicht in beeld en video, noorderlicht in Nederland, kamperen onder het noorderlicht, fantastische besneeuwde landschappen, op zoek naar walvissen en orka’s,etc.

Datum: vrijdag 16 februari 2024

Locatie: Fenixkerk, Dorpsstraat 179 te Nieuwe Niedorp

Aanvang: 20.00 uur.

Entree: gratis