dsc 1119

En krijgt het museum zelf ook een mooi Sinterklaascadeau?

Als op 15 november de goedheiligman weer in het land komt staat alles bij het bakkerijmuseum er al weer klaar voor. Er is in de winkel een Sint-Nicolaastafel. Een feest van herkenning voor de ouderen! Vroeger maakte de bakker er veel werk van om op een aparte tafel zijn mooiste en lekkerste creaties te presenteren. Zo stond al dat lekkers voor kinderen op neushoogte. De bakker is er al mee begonnen: Er zullen vele ouderwetse lekkernijen gemaakt gaan worden. Zo worden er suikerbeesten, borstplaat, chocoladeletters en holfiguren gegoten, de laatste worden ook opgespoten. Maar ook worden er marsepeinfiguren, pepernoten, kruidmoppen en taaitaaibeesten gemaakt. Allemaal op de historische wijze, dus het taaitaaideeg is al gemaakt en ligt al ‘op de plank’ te rijpen voordat het verder verwerkt kan worden. Veel van de technieken worden niet meer geleerd en van sommige valt zelfs te zeggen dat zij bijna nergens anders meer te zien zijn. Kortom voor alle professionele en hobbybakkers is de komende tijd een uitgelezen mogelijkheden om wat fijne kneepjes van het oude ambacht te leren.

Marsepein en Stoomtrein

Kinderen kunnen vanaf 15 november tot aan Sinterklaas tegen €1,50 bijbetaling, in de weekends zelf met marsepein aan de slag! Daarmee kunnen ze nog zo’n traditie voort te zetten: het eetbare grapje. Van marsepein varkentjes, gebitjes voor opa of voor vader een stel vrouwenbenen boetseren. Er kan naar hartenlust in marsepein gekneed worden. Nieuw is dat de Stoomtrein die toch al naar de Pakjesboot rijdt nu ook de mogelijkheid biedt om naar het Bakkerijmuseum te gaan. Met de Meer Medemblik kaart kan dat voor slecht 2,30 extra…

In het Bakkerijmuseum kom je sowieso veel te weten over gebruiken rondom sinterklaas. Er zijn extra veel activiteiten rondom Sinterklaas. Voordat Zwarte Piet Sinterklaas ging helpen zetten de mensen een stoeltje neer, waarop de volgende morgen dan alle cadeautjes stonden. Waarom eten we bijvoorbeeld chocolade letters en munten en wat is de betekenis van die figuren van speculaas? En hoe oud is Sinterklaas nu eigenlijk?

En vrijersavondje. Wat dat is? In het kader van 'het verleden van Nederland' kunnen jongelui net als vroeger, op de zaterdagen en zondagen dat sinterklaas in het land is, hun eigen vrijer- of vrijsterspeculaaspop versieren. Dat is ook al weer zo’n hele oude traditie, waarbij jongelui op de avond voor sinterklaas een vrijerpop versierden. Om te imponeren deden sommigen dit zelfs met bladgoud, vandaar de naam verguldersavondje. Met de vrijer of vrijster vroegen geliefden elkaar vroeger verkering. Dat is toch een stuk romantischer als die appjes van tegenwoordig.... Dus kom op jongelui!

Volwassenen die zelf aan de gang willen kunnen hun hart ophalen. De workshop ‘chocolade letters spuiten' (dus we gebruiken geen vorm maar doen het volledig met de hand!) van 29 november en de workshop ‘Speculaaspop versieren’ van 30 november bijvoorbeeld. Of op 24 november ’s avonds de workshop ‘Sinterklaaslekkernijen’, waar echt uitgepakt gaat worden met suikerbeesten, taai-taai, letters van banket enz. enz.. Kortom u kunt tal van echt ambachtelijke technieken in het museum nog zelf leren.

Tot slot maakt het Bakkerijmuseum zelf ook nog kans op een heel mooi Sinterklaascadeau: voor de vierde keer op rij is het museum genomineerd voor de titel van “Leukste Kindermuseum van Nederland” bij www.rekels.nl Het zou super zijn als u mee stemt!

Kijk voor meer informatie op www.deoudebakkerij.nl of bel 0227-545014.