13055941 1068727323200078 6664841418530762491 o Custom

Rapper Mr. Polska bewijst het: avontuurlijke hiphop op een MPF, het kan prima.

Of er nog Hazes-fans zijn? Lesley Williams vraagt het het publiek op het Mega Piraten Festijn in Heerhugowaard maar even voor de zekerheid. En die zijn er. Een hard gejuich barst los. En dus zet hij ‘Bloed, zweet en tranen’ in. Duizenden kelen galmen mee. Business as usual op het Mega Piraten Festijn, zou je zeggen. Maar er is ‘een beetje een gekke vogel in deze vijver’, zoals hij het zelf zegt. En daarmee bedoelt rapper Mr. Polska zichzelf. Avontuurlijke hiphop/dance op een Mega Piraten Festijn? Het kan prima, zo blijkt.

Als de rapper samen met sidekick Ciro DJ het podium bestijgt, wordt er hard gejuicht. Hij zet meteen zijn hit ‘Niemand’ in, ditmaal zonder Ronnie Flex. Als het nummer zijn climax bereikt, verandert de tent even in een grote club. Het publiek stuitert op en neer. En als Mr. Polska ‘Put your hands up’ (het is toch weer eens wat anders dan ‘die handjes’) brult, gaan er duizenden handen omhoog. Mr. Polska ziet dat het goed is. Meldt dat hij ‘die vreemde vogel’ is en vraagt het publiek of het van hem houdt. Ja dus. Oké, niet iedereen zal deze stijlbreuk op het MPF waarderen, maar Mr. Polska krijgt 75 procent van de tent mee. Helemaal als presentator Willie Oosterhuis hem nog even terugvraagt. Want als debutant op het MPF moet hij eraan geloven: meezingen met MPF-lijflied ‘In de blote kont’. Duizenden mensen hossen mee. De tribune trilt.

Gok

“Ik schrok me kapot toen die presentator over ‘In de blote kont’ begon”, vertelt Mr. Polska na afloop. “Ik dacht: wil hij nou dat ik hier op het podium m’n broek naar beneden trek? Man, ik trok lijkbleek weg. Ik keek naar Ciro en hij lachen. Zo van ‘red je er maar mee’. Maar gelukkig hoefde ik alleen maar mee te zingen.” Ja, hij is er eerlijk over, toen bij zijn boekingskantoor de vraag binnenkwam of hij op het MPF wilde optreden, moest hij even slikken. “We hebben er lang over gepraat. Past dat wel? Nog meer overlegd en we besloten de gok te wagen. En het pakte goed uit. Ik vond het hartstikke gezellig. Leuker dan ik dacht. Weet je, mijn muziek is mainstream geworden. Ze kennen het allemaal wel. En niemand luistert tegenwoordig nog naar maar één soort muziek. Het was wel kort. Twee nummers maar. Dan kun je niks opbouwen. Maar ze zongen mee. Het publiek was enthousiast en ik zag lachende gezichten. Ik voelde me eigenlijk gelijk wel thuis.”

Een 9

De sfeer op het MPF zit er meteen goed in. Stef Ekkel is al om acht uur aan de beurt en zijn ‘Woonboot’ doet wonderen. Er wordt meteen hard meegezongen. Als Marianne Weber rond kwart voor negen opkomt, barst er een enorm gejuich los. Vooraan springt een vriendengroep van een man of tien hard op en neer. Dolenthousiast. Marianne ziet het en lacht. Ze zet meteen ‘Sneeuwwitte Vredesduif’ in. Meebrullen dus. Met ‘De Italiaan’ maakt ze het feestje compleet. Het publiek brult mee. Marianne ziet dat het goed is en maakt haar set af met een duet met John de Bever: ‘Dat is de liefde’. “Het viel me niks tegen, zo vroeg”, vertelt Marianne na afloop. “Ik zag die jongens toen ik opkwam, ja. Leuk. Ze waren jonger dan mijn kinderen en gingen heerlijk onbeschaamd uit hun dak. Ik vroeg me van tevoren af of het zo vroeg op de avond wel los zou komen. Maar het was helemaal te gek. Je kunt er geen peil op trekken. Voor mij is het ook gokken hoor. Welke liedjes doe je? Pakt dat goed uit? Maar het was goed. Ik geef ‘em een 9. Nee, dat is geen gedoe voor de bühne. Ik meen het. Als het een 5 was had je het ook gehoord. Ik ga mezelf niet in de maling nemen!”

Geolied

En zo gaat het allemaal weer zijn gangetje op het MPF. Wie er op het podium staat, maakt eigenlijk weinig uit, als het deuntje maar bekend is. Het publiek wil dansen, sjansen, drinken en meebrullen. En dat gebeurt dus ook. Drukke tijden voor het barpersoneel. Locatiebeheerder Johan de Jong (in dienst van het Recreatieschap Geestmerambacht) ziet dat het goed is. “De organisatie van het MPF is een geoliede machine. Dat merk je. Ze doen wat ze zeggen. Ik weet dat het hier morgen om 17.00 uur allemaal weer is opgeruimd. En dat is voor mij wel net zo prettig. Zorgen heb ik er eigenlijk nauwelijks over. Ja, het weer. Kijk, als het de hele tijd regent, is na afloop het hele terrein aan gort. Kijk, en morgen komen hier wel weer recreanten.”

Spanning

Voor René Eshuijs uit Alkmaar was het een bijzondere dag. Hij staat immers niet dagelijks voor duizenden mensen te zingen. Hij brengt zijn single ‘Alles in mijn leven’. De zanger wordt tijdens zijn ‘thuiswedstrijd’ gedragen door het publiek. De opnames van de single heeft hij betaald met de geldprijs van de Koos Alberts Award die hij begin dit jaar won. Hij is al 28 jaar actief als zanger, maar nooit echt doorgebroken. “Ik hoop dat ik dankzij die prijs een stapje vooruit kom. Ik probeerde vandaag rustig mijn dingetje te doen, maar ik voelde toch spanning. Normaal sta ik in cafeetjes. Dit is andere koek. Iets bijzonders. Maar ik vond het fantastisch. Veel bekende gezichten in het publiek. Ik stond te zweven op het podium. Ja, voordat ik begon met zingen, was ik DJ. Dan pakte ik wel eens de microfoon om mee te zingen. En dan krijg je, jaren later, dit! Geweldig!”

Enquête

Organisator Eddie Mensink toont zich na afloop dik tevreden. “Mooie locatie hier. Ik was wel blij dat ik mijn boot bij me had.” Hij begint te lachen. “Man, je kunt hier gemakkelijker met de boot komen, dan met de auto!” Hij is dik tevreden over het Mr Polska-experiment. “We krijgen altijd heel veel vragen van het publiek. Of we er die en die act willen neerzetten. Ik vind het ook leuk om de jeugd iets te bieden. Daarom hebben we een kleine enquête gehouden op Facebook. Welke act de jeugd nou graag eens op het MPF wilde zien. En daarbij kwam Mr. Polska als beste uit de bus. Dus hebben we hem geboekt. Extra kaarten verkoop je er niet door, maar daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat je nieuwe dingen blijft toevoegen aan het totaalconcept. En dat pakte dus heel goed uit!”

Foto: Ingezonden