IMG 5671 BorderMaker

Staal (Een geheime missie)

Theater op locatie. Dat is het vaste motto van toneelgroep Contact. Bijzondere voorstellingen op verrassende plekken, waar je niet meteen theater verwacht. Zo werd de afgelopen jaren gespeeld op een golfbaan, in een paardenstal, het Kremlin, de sfeerboerderij, een kunstenaarsatelier en een timmermanswerkplaats.

tgContact speelt Staal 1 pewi

De locatie

Voor de nieuwe voorstelling Staal vond Contact een mooie plek op bedrijventerrein Winkelerzand. Daar herbergt een loods, die zo op het oog in niets afwijkt van alle andere, een zeer bijzondere verzameling. Het is de loods van Stichting Collection ’39-’45. Een boeiende combinatie van een museum en een sleutelwerkplaats. Gesleuteld wordt er aan allerlei voertuigen uit de tweede wereldoorlog: jeeps, legertrucks en motorfietsen, tot en met een tank aan toe. Met als heilig doel het rijdend te krijgen of te houden. Het te restaureren en in ere te herstellen. Te behouden voor de toekomst. Een almaar groeiend legergroen wagenpark dat, samen met een keur aan voorwerpen, hulpstukken, kleding en publicaties uit dezelfde periode, de collectie vormt van het museum. En nu, voor de gelegenheid, dus ook het decor voor deze eigengereide voorstelling. De voorstelling Een loods op een industrieterrein. Binnen hangt de geur van smeer, rubber en olie. Het lawaai van schuurmachines en lasapparatuur kaatst tegen de wanden. Blikkerend blauw licht. Staal. Hier steken mannen hun vrije tijd in jeeps, trucks, motorfietsen.. alles legergroen. Om het sleutelen zelf, natuurlijk. Maar ook om het weer rijdend te krijgen, in originele staat. Om het te behouden.. Noem het gerust hun passie. Noem het fascinatie. Voor de robuuste techniek, voor het stoere vermogen. De brute romantiek. En de vraag misschien, die door deze voertuigen onwillekeurig wordt oproepen, hoe het zou zijn..

Staal flyer A5 voorzijde pewi

De regisseur

Toneelgroep Contact werkt dit jaar met een nieuwe regisseur. Bram Huijten is werkzaam als docent op De Theaterschool en als regisseur bij onder meer Theater Na de Dam. In het verleden ook bij Jeugdtheaterschool Schagen. En dit jaar dus het artistiek geweten van Contact. Een nieuwe regisseur, een nieuwe werkwijze. Staal is een voorstelling die geïnspireerd is op de locatie waar die gespeeld wordt, de loods van Stichting Collection ’39-’45, en alles wat daarin staat. Staal is ook een zogenoemde montagevoorstelling. Tot stand gekomen door bestaande teksten te combineren met nieuw geschreven materiaal. Door informatie uit historische bronnen te vermengen met de gesprekken die regisseur en spelers hadden met de mannen van ’39-’45. Aangevuld met tekstbijdragen van de spelers en bestaande gedichten en liederen.

Meer informatie

Jos van Venrooij 0224-722643

op internet:

www.tgcontact.nl / www.facebook.com/tgcontact

tgContact speelt Staal 2 pewi

De speeldata

dinsdag 21 juni (première)

vrijdag 24 juni

zaterdag 25 juni

zondag 26 juni

vrijdag 1 juli

zaterdag 2 juli

zondag 3 juli

Aanvang alle avonden: 20:30 uur.

Toegang: € 13,50 (tot 16 jaar): € 9,00

Reserveren: www.tgcontact.nl / 06-43 900 904 (na 19:00 uur)

Stichting Collection ’39-‘45

Zandhaver 7

Winkelerzand - Winkel

De spelers

Marion Breed-Houting

Maaike Heijnen

Marlize Helen Holtes

Bert Jong

Herman Koopman

Stefke Kroone

Paul Oudeman

Jos van Venrooij

Alie Vrieling

script en regie

Bram Huijten (met tekstbijdragen van de spelers)

Kostuums

Gertruud Keetman

Techniek

Chris Boot

Bert Lont

Arjo Wijma

Licht

Jan Tielen

Foto's: Ingezonden