IMG 1041 640x480b-BorderMaker

Historisch Weekend, klassiek spektakel voor jong en oud, 20 jaar oud met DAF’s, Blaaskapellen en nog veel meer

Zaterdag 25 en zondag 26 juni 2016 is het Historisch Weekend Den Helder.

voor de 20e keer gastheer voor honderden klassieke auto’s en tientallen historische schepen. Op het monumentale terrein van de Oude Rijkswerf Willemsoord zijn indrukwekkende historische personenauto’s, vrachtwagens, motorfietsen, brandweerwagens, militaire en landbouwvoertuigen en schepen gratis te bewonderen. Uniek is dat naast alle soorten klassieke voertuigen op hetzelfde terrein ook tientallen historische schepen zijn te bewonderen. Het Historisch Weekend is in 1996 voor het eerst georganiseerd bij het 25 jarig bestaan van het zwembad De Schots.

Voor de 20e editie zijn voertuigen van Nederlands fabrikaat als bijzonder thema gekozen. Men kan volop genieten van DAF personenauto’s met de revolutionaire Variomatic aandrijving en van imposante DAF trucks in veel uitvoeringen. Ook van Nederlands fabricaat zijn de FTF trucks; minder bekend maar zeer indrukwekkend. Ook uit veel andere autolanden zijn prachtige klassieke auto’s te bewonderen. De voertuigen zijn gebouwd in 1975 of eerder. De schepen zijn vaak meer dan 100 jaar oud en geven een goed beeld van het varend Nederlands erfgoed. Wij rekenen op 400 voer- en vaartuigen uit heel Nederland. Jaarlijks ontvangen wij beide dagen samen 25.000 bezoekers.

Bij de huidige 20e editie is gekozen voor Nederland als speciaal landenthema. Er zijn dit jaar veel voertuigen van Nederlands fabricaat te bewonderen; personenauto’s, vrachtwagens, en militaire voertuigen. Voor het eerst zijn het DAF museum uit Eindhoven en de landelijke verenigingen van DAF oldtimers aanwezig met o.a. een tentoonstelling over het ontstaan van de eerste DAF personenauto en het 50 jarig jubileum van de DAF 44. Bij het militaire dorp, bij de vrachtauto’s en op het themaplein bij de hoofdingang naast de Bonaire zijn veel DAF’s en minder bekende Nederlandse merken zoals FTF trucks te zien.

De jubileumeditie van het Historisch Weekend valt samen met het KnorhanenKapellenFestival 2016. Uit heel Nederland komen dweilorkesten en blaaskapellen naar het Historisch Weekend Den Helder. Op het sluisdeurenpodium op Willemsoord zijn zaterdag en zondag de optredens. Sfeervolle en gezellige muziek midden tussen de klassieke auto’s en de gezellige terrasjes en het kinderplein; een perfecte combinatie!!! Zaterdag 25 juni is vanaf 19.30 uur in Studio 62 op Willemsoord een spectaculair muziekfestival en feestavond waar de kapellen en orkesten voor de hoofdprijs gaan. Dankzij de samenwerking van de Knorhanen, de Helderse Ondernemersvereniging Binnenstad HOB en het Historisch Weekend Den Helder zijn het muziekfestival en de optredens gratis toegankelijk. Op het techniekplein staat de techniekbus. Een unieke kans voor de jeugd om kennis te maken met techniek. Speciaal voor de jeugd is ook het kinderplein een attractie. Op zaterdag en zondag zijn er spectaculaire rondritten met alle soorten klassieke voertuigen door de prachtige omgeving en de Helderse binnenstad. In de overdekte nostalgische markt is een groot en zeer gevarieerd aanbod aan kleine en grote historische schatten. Hoogtepunt in deze markt zijn de presentaties rond de geschiedenis van DAF personenauto’s. Er zijn genoeg gezellige terrassen. Op het evenemententerrein kunt U het Marinemuseum, het Reddingmuseum en het schroefstoomschip Zr.Ms. Bonaire uit 1877 bezoeken. Op een paar minuten loopafstand is de koopzondag van de Helderse binnenstad bereikbaar.

De website www.historischweekend.nl geeft een goed beeld wat het Historisch Weekend Den Helder allemaal te bieden heeft. Tijdens het Historisch Weekend wordt gratis een programmaboekje uitgedeeld; 32 pagina’s met veel informatie en foto’s. Er zijn 5000 exemplaren beschikbaar dus: OP=OP.

Bezoekersinformatie Zaterdag 25 en zondag 26 juni 2016 open van 10-17 uur. Oude Rijkswerf Willemsoord 1781 AS Den Helder Toegang, parkeren op het terrein, de feestavond en de uitvoeringen van het KnorhanenKapellenFestival zijn gratis. Toegankelijk voor rolstoel en rollator. Te voet in 10 minuten bereikbaar van station NS en busstation Den Helder.