IMG 8148 640x480tekra278 BorderMaker

KONIJNEN, CAVIA’S DUIVEN UIT DE HELE PROVINCIE NOORD-HOLLAND OP TENTOONSTELLING IN WINKEL, TEVENS EXPOSITIE VAN WINKELER SCHILDERES TINIE KOOMEN EN HAAR LEERLINGEN met “DIER IN DE KUNST.”

In het weekeinde van 9, 10 en 11 december zal de NIEDORPHAL in Winkel weer voor een deel gevuld zijn met een groot aantal vertegenwoordigers van de in Noord-Holland gehouden duiven- en pelsdierenrassen en cavia’s. De Noord-Hollandse fokkers zenden dan hun beste dieren in om uit te maken wiens dier het kampioenschap in de verschillende diergroepen zal gaan behalen, nadat op verschillende eerdere tentoonstellingen al een voorselectie heeft plaatsgehad.

De “Kleindiersportvereniging Winkel & Omstreken “ die in 1941 is opgericht en dit jaar dus al 75 jaar bestaat, organiseert deze tentoonstelling al weer voor de 39e keer op verzoek van en met medewerking van de Bonden van konijnenfokkers en hoender-, water- en siervogel- liefhebbers, die sinds een aantal jaren samengaan als “KleindierLiefhebbers Nederland”. De sierduivenhoudersbond heeft zich daar nog niet bij aangesloten, maar ook de fokkers hiervan doen wel mee op deze provinciale tentoonstelling, daarin gesteund door de enthousiaste liefhebbers van de Noord-Hollandse sierduivenvereniging SNH.

In 2014 moesten we helaas na alle voorbereidingen, op het laatste moment het moeilijke besluit nemen om het evenement af te gelasten wegens enkele uitbraken van vogelgriep. Na één volledige tentoonstelling in december 2015 moeten we ook dit jaar weer het vrolijke gekakel en gekraai van onze hoenders en het gesnater van eenden en gegak van ganzen missen. Eerder dit jaar al, was er flinke paniek bij de liefhebbers van konijnen door het uitbreken van de virusziekte RHD2, wat er toe geleid heeft dat alleen hiertegen geënte dieren op shows worden toegelaten.

Deze gebeurtenissen betekenen een flinke aderlating in ons traditioneel zo rijke dierenassortiment van meestal zo’n 1000 dieren. Dit jaar hebben de kleindierhouders uit onze provincie toch weer een kleine 750 dieren ingeschreven, maar door het tentoonstellingsverbod vallen de hoenders en watervogels af maar kunnen we toch nog circa 300 konijnen, 50 cavia’s en 170 sierduiven laten zien.

Al deze dieren zullen individueel aan een minutieus onderzoek worden onderworpen door vaklui, die zullen beoordelen of ze voldoen aan de kenmerken van het ras waartoe ze behoren, dit alles schriftelijk vastgelegd op de beoordelingskaart. De toppers op alle eigenschappen dingen mee naar het kampioenschap. De winnaars zullen vrijdagavond 9 december tijdens de officiële opening worden bekendgemaakt. Jongeren onder 17 jaar doen mee met de officíële show, maar krijgen extra aandacht in een onderlinge jeugdshow, met daarnaast een mogelijkheid om bij voldoende belangstelling,op de zondagmiddag deel te nemen aan een workshop, speciaal voor de jeugdige dierenliefhebbers. Iedere bezoeker zal beslist versteld staan van de grote diversiteit aan vormen, kleuren, tekeningpatronen, die mensen door doelgericht fokken en selecteren hebben weten vast te leggen in diverse rassen. Kan men zich nog voorstellen dat een Vlaamse Reus, Kleurdwergje, Angorakonijn, zijdezacht Rexkonijn, strak getekende Hollander afstammen van het duinkonijn? Zo is het ook bijna niet te geloven dat duiven met een staart als een wagenwiel, de Pauwstaart; dieren met een ballonnetje rond hun nek, Kroppers; idem met een verenkraag als een bontje , Kapucijn en Raadsheer, allemaal afstammen van de oorspronkelijke wilde voorouder, de Columba livia, bij ons bekend als Rotsduif.

Het is een al jaren voortschrijdend proces dat de kleine huisdierenhouderij in aantallen en belangrijkheid voor mensen terugloopt. Dierenhouderij is jammer genoeg de afgelopen jaren ontwikkeld tot grootschalige beestenfabrieken, bio-industrie. Jammer, maar moeilijk terug te draaien. Woonomstandigheden en toegenomen welvaart die ons vaker naar verre oorden laat reizen, beperken mensen in hun mogelijkheden om voor deze hobby bij huis te kiezen. Gevolg hiervan is dat er een aantal eertijds nuttige dan wel cultureel waardevolle of oogstrelende diersoorten vrijwel zijn verdwenen. De kleindiersport probeert deze rassen in stand te houden door ze in de aandacht van de dierenliefhebbers aan te bevelen. Alleszins de moeite waard om, als U dierenliefhebber bent of interesse erin heeft, deze etalage van de in Noord-Holland gehouden kleindieren te bezoeken.

Als U informatie wilt over een aspect van deze hobby is dit een uitstekende gelegenheid een ervaren persoon te raadplegen. Tevens exposeert een aantal bekende en minder bekende kunstenaars uit de regio hun werken met als onderwerp “Dieren” deze dagen in de Niedorphal. Als extra zullen zaterdag enkele kunstenaars “live” in de tentoonstellingszaal aan het werk te zien zijn.

De tentoonstelling wordt geopend : vrijdag 9 december 20.00, dit zal gebeuren met een klein ceremonieel door een plaatselijke bekendheid. Daarna gaat de zaal open om 20.20 tot 22.00 uur Zaterdag 10 december is de zaal geopend van 10.00 tot 22.00 uur Zondag 11 december toegankelijk van 10.00 tot 16.00 uur.

Was er op de zaterdagmorgen traditioneel de gelegenheid voor kinderen in de basisschoolleeftijd, om hun eigen dier te laten zien en daar verzorgingstips voor te kunnen krijgen, hebben we voor dit jaar besloten dat niet door te laten gaan, omdat we gebonden zijn aan de entingsvoorschriften en de ophokplicht. Tijdens de hele tentoonstelling zal er wel voor kinderen gelegenheid zijn om lijfelijk met (geënte) konijnen in aanraking te komen in een speciaal daarvoor ingerichte hoek. Zij krijgen dan een beperkte tijd, onder toezicht, de kans een konijntje te aaien.

Het is voor alle kinderen belangrijk om deze ervaring op te doen en mogelijk leidt het ertoe dat ze de stap nemen om zelf de verantwoording te gaan nemen voor een levend wezen.

Voor de liefhebbers begint zaterdagavond 10 december om 20.00 uur een BINGO in de kantine van de Niedorphal, met als hoofdprijs een speenvarken of de waarde ervan als vleespakket, en uiteraard nog vele andere prijzen.

Voor informatie: M.Langedijk. 06-20843090 of Sjaak Hinke, 06-12519306, mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.