holl kr

Groen licht voor start pilot ‘Leefbaarheid door ontmoeten’.

Het college heeft groen licht gegeven voor de start van een pilot voor (zorg)ondersteuning in de kernen onder de noemer ‘Leefbaarheid door ontmoeten’. De pilot start in de kernen Breezand en Kreileroord, maar moet uiteindelijk uitgerold worden in alle 22 kernen van Hollands Kroon.

Toekomstbestendige en leefbare kern voor jong en oud

De (zorg)ondersteuning vindt plaats in een accommodatie in het betreffende dorp. Bijvoorbeeld de kantine van een sportvereniging of het wijksteunpunt. In deze accommodatie vinden vele organisaties elkaar. Te denken valt aan: ouderenbonden, activiteiten- en sportverenigingen, wijkteams en daaraan verbonden instellingen, zorginstellingen zoals de thuiszorgorganisaties, de Doet & Ontmoetgroepen, maar ook de vrijwillig onafhankelijk adviseurs, en de vrijwilligers uit het dorp. Het doel daarbij is om een toekomstbestendige en leefbare kern voor jong en oud te creëren. Het dorp is hierbij aan zet, waarbij organisaties zoals LSBO-HK, Wonen Plus Welzijn, Incluzio en de gemeente partijen bij elkaar kunnen brengen en de gewenste acties begeleiden, organiseren en faciliteren.

Pilot

Met de pilot willen we een situatie creëren, waarbij ‘Ontmoeting’ en ‘Doen’ voorop staan, maar waarbij (preventieve) informatieverstrekking een bijkomend doel is. Allerlei initiatieven die goed zijn voor de leefbaarheid van het dorp, kunnen aanhangen bij dit concept. De te behalen winst ligt in het opheffen van eventuele overlap, omdat partijen elkaar beter kunnen vinden.

De pilot start in twee verschillende kernen, namelijk Breezand en Kreileroord. Beide dorpen hebben tal van verenigingen en een dorpsraad, maar zijn verschillend van inwonersaantal en structuur. In eerste instantie wordt de pilot gestart door een samenwerking van de gemeente, Incluzio, LSBO-HK en Wonen Plus Welzijn. Bij het uitrollen naar de rest van Hollands Kroon, wordt vanuit de ervaring geleerd.