De gemeenteraden van gemeente Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel hebben onlangs ingestemd met het uitvoeringsdocument sociaal domein.
Dit document beschrijft hoe de vier gemeenten de uitvoering van de decentralisaties (jeugdzorg, de begeleiding en dagbesteding van mensen die langdurige zorg nodig hebben, en voor de sociale participatie van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt) per 1 januari 2015 vorm gaan geven.
De vier gemeenten gaan werken met wijkteams
Om te komen tot een krachtige uitvoering van de nieuwe taken gaan de gemeenten werken met sociale wijkteams. Per gemeente worden meerdere wijkteams georganiseerd. Hiermee kan ondersteuning en zorg zo dicht mogelijk bij de inwoners georganiseerd worden. In deze teams komen Wmo-consulenten, consulenten voor werk en inkomen, medewerkers van jeugdhulp, professionals in het huidige preventieve kader en professionals in de huidige cliënt- en vrijwilligersondersteuning te zitten. Zij bieden lichte vormen van ondersteuning, beslissen ze over een ondersteuningsarrangement (doorverwijzing/indicering) en coördineren 1Gezin1Plan.
Regionaal Administratie en Kenniscentrum (AKC)
Naast de wijkteams komt er een backoffice voor de administratieve afhandeling na het klantcontact. Zoals voor het toekennen van zorg, verstrekken van een uitkering en het afhandelen van woningaanpassing. De backoffice noemen we het Regionaal Administratie en Kenniscentrum (AKC). De Het AKC wordt door één van de vier gemeenten georganiseerd. Welke gemeente dat gaat doen is nog niet bekend.
Het proces; van 2013 naar 1 januari 2015
Voor het inrichtingsplan, dat volgt op het uitvoeringsplan wordt heel 2014 gebruikt zodat op 1 januari 2015 gestart kan gaan worden. Het inrichtingsplan is bedoeld om de organisatie, huisvesting, informatievoorziening en het personeel in kaart te brengen.