Vaarverbindingbbb Langereis Groet IMG 3700 BorderMaker

Meer ruimte in de Kop voor kano’s en sloepen

Het repareren en beter bedienen van de sluis in Oudesluis, een vaarverbinding tussen Langereis en het Groetkanaal onderzoeken, het opknappen van een boothelling bij Kolhorn en het aanleggen van visplekken bij Niedorp. Aan deze vier projecten heeft de provincie Noord-Holland in totaal € 178.800 toegekend. Hierdoor krijgen inwoners en toeristen in de Kop meer mogelijkheden om te kanoën, sloepvaren of suppen.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en de gemeente Schagen willen de recreatieve vaarroute tussen Schagen en Anna Paulowna verbeteren. De sluis in Oudesluis is hierin een knelpunt. Het HHNK gaat de sluis naar verwachting in 2019 repareren, zodat deze ook veilig gebruikt kan worden voor waterrecreanten. Ook gaat de gemeente meer vrijwilligers opleiden, zodat vanaf het vaarseizoen in 2019 de sluis vaker kan worden bediend.

Vaarverbinding Langereis – Groetkanaal

De gemeenten Schagen, Hollands Kroon en HHNK gaan onderzoeken of een sluis dienst kan doen als verbinding tussen het water van de Langereis en het Groetkanaal. Met deze vaarverbinding kan ongeveer 12 kilometer vaarroute worden toegevoegd aan het netwerk voor sloepen en kleine motorboten en wordt het recreatieve water van de Kop beter ontsloten.

Visplekken

De provincie knapt in 2019 een boothelling op bij Kolhorn, tegelijkertijd met het aanpakken van de oevers van het Kolkhornerdiep. Ook worden 10 visplekken aangelegd aan de Niedorpervaart, in samenwerking met Sportvisserij Mid-West. Eén van de visplekken wordt ingericht voor mindervaliden. De verwachting is dat de visplekken in de tweede helft van 2019 of eerste helft van 2020 worden aangelegd.

Waterrecreatie in Noord-Holland

De provincie werkt samen met waterbeheerders en gebruikers aan betere vaarverbindingen, in combinatie met wandel- en fietsnetwerken en cultuurhistorische bestemmingen. Dit levert veel kansen op voor ondernemers in Noord-Holland.

In totaal hebben Gedeputeerde Staten voor 2018 € 791.220 toegekend aan 16 waterrecreatie-projecten in Noord-Holland. Het voorstel wordt in maart 2019 in Provinciale Staten behandeld.

Foto: Provincie Noord-Holland