provincie noord holland 640x480

Op 11 februari hebben gedeputeerde Staten het Programma Groen 2014-2018 vastgesteld.

De provincie Noord-Holland stelt hiermee in 2014 ruim 35 miljoen euro beschikbaar voor groene projecten en subsidieregelingen. Ook in Noord-Holland Noord, waar de Kop van Noord-Holland, Texel en West-Friesland onder vallen, investeert de provincie volop in de realisatie van natuur en recreatie.

Het Programma Groen 2014-2018 (PG) vloeit voort uit de Agenda Groen die in maart 2013 door Provinciale Staten is vastgesteld. In het PG, dat jaarlijks wordt geactualiseerd, geeft de provincie aan welke concrete projecten geld krijgen, welke subsidieregelingen open worden gesteld en waar de prioriteiten voor komende jaren liggen. Gedeputeerde Jaap Bond: “Door de Rijksbezuinigingen en de onderhandeling over het natuurakkoord tussen de twaalf provincies en het Rijk hebben veel groenprojecten stilgelegen. Nu kunnen we samen met onze partners in het veld weer meters maken. Dat is belangrijk, want het groen op de kaart van Noord-Holland draagt in hoge mate bij aan een aantrekkelijk leefomgeving.”

Regio Noord-Holland Noord

In Noord-Holland Noord, waar de Kop van Noord-Holland, Texel en West-Friesland onder vallen, moet nog 805 hectare EHS worden verworven en bijna 1700 hectare ingericht. De totale omvang van de EHS in Noord-Holland is 55.000 hectare. In Noord-Holland Noord is hard gewerkt aan een groenprogramma. Dit programma heet ‘Groen in de kop’ en is onderdeel van het programma ‘Kop op de kaart’. In totaal investeren gemeenten en provincie € 8.820.495 in groen tot 2020. Onderdeel van het uitvoeringsplan zijn de afronding van een omvangrijke EHS-opgave (88 hectaren) bij Callantsoog, de realisatie van een wandelnetwerk en investeringen in jachthavens en vaarverbindingen waarmee het waterrijke karakter van de Kop wordt versterkt. Dit uitvoeringsplan wordt samen met private partijen uitgevoerd.

Ook op Texel ligt een belangrijke EHS-opgave. Eind 2013 is een overeenkomst gesloten voor de realisatie van diverse EHS-projecten waaronder Waal en Burg, Hanenplas en Dorpszicht. Vooral Waal en Burg is een belangrijke schakel in de EHS waarmee bijzondere natuur kan worden gerealiseerd. De totale omvang van Waal en Burg is 450 hectare. Dorpszicht wordt een natuurgebied van 144 hectare dat deels voor weidevogels wordt ingericht. Met het project Hanenplas richt de provincie met betrokken partijen 55 hectaren in om het karakteristieke binnenduinlandschap te versterken.

Algemene subsidieregelingen

Naast diverse concrete projecten, stelt de provincie in 2014 ook een aantal subsidieregelingen open voor initiatieven waar de provincie niet rechtstreeks bij betrokken is, maar die wel een bijdrage leveren aan de realisatie van de provinciale doelen. Zo stelt de provincie 3.000.000 euro subsidiegeld beschikbaar voor het aanleggen en verbeteren van recreatieve fiets-, wandel- en ruiterpaden en vaarverbindingen. De regeling ‘Toeristische Opstapplaatsen’ (TOP’s) is bestemd voor activiteiten zoals de aanleg van parkeervoorzieningen voor auto en fiets bij groengebieden en informatiepanelen over fiets- en wandelroutes. Hiervoor is in 2014 een budget van 500.000 euro beschikbaar. Voor de aanleg van ecologische verbindingszones, zoals paddentunnels, trekt de provincie 150.000 euro aan subsidiegeld uit. Zie het digitale loket op www.noord-holland.nl voor meer informatie over subsidieregelingen.

De provincie zorgt voor het groen op de kaart in Noord-Holland. Samen met organisaties, bedrijfsleven en inwoners beschermt en ontwikkelt de provincie het groen. Hierdoor blijven natuur en landschap behouden en kunt u genieten van het groen in uw omgeving. Dit zorgt voor een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat. De provincie betrekt in het groenbeleid de belangen van onze inwoners, natuurliefhebbers, bedrijven en natuurlijk de natuur zelf.