031aaa BorderMaker

Oud en nieuw wordt dit jaar net even anders. We vieren het thuis en met een klein groepje. Oudejaarsvuurwerk is er niet bij. Dit jaar is er een verbod op het verkopen, vervoeren en afsteken van consumentenvuurwerk in het hele land.

Minimale boete is 100,-

Zo zorgen we er samen voor dat we de ziekenhuizen en politie niet extra belasten voor, tijdens en na oud en nieuw. Politie en BOA’s handhaven de vuurwerkregels. Als u zich niet aan de regels houdt, is de straf een boete van minimaal € 100. De boete voor het afsteken van vuurwerk is zelfs € 250. Jongeren tot 18 jaar kunnen een Halt-straf krijgen als zij toch vuurwerk afsteken. Het is ook verboden in het buitenland gekocht consumentenvuurwerk naar Nederland te vervoeren. De politie controleert daarom de komende tijd extra in de grensgebieden.

Veilig fop- en schertsvuurwerk afsteken

Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 mag u wel klein vuurwerk zoals sterretjes en knalerwten afsteken (categorie F1). Iedereen die ouder is dan 12 jaar mag dit vuurwerk het hele jaar door kopen en afsteken. Fop- en schertsvuurwerk is het minst gevaarlijke vuurwerk. Toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Sterretjes kunnen bijvoorbeeld brandwonden veroorzaken omdat ze meer dan 1000 graden heet kunnen worden. Draag daarom altijd een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand van het vuurwerk. Rits je jas dicht en kijk uit met brandbare kleding en openstaande kleding zoals capuchons.