Foto lintjesregen 2014 640x480

Veertien inwoners van gemeente Hollands Kroon ontvingen vrijdag 25 april bij de Algemene Gelegenheid (ofwel de Lintjesregen) een Koninklijke Onderscheiding.

De inwoners kregen hun Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester J.R.A. Nawijn in het Atrium van MFA De Ontmoeting in Anna Paulowna.

Foto: Gemeente Hollands Kroon

Onderstaande inwoners zijn benoemd als Lid in de orde van Oranje-Nassau (genoemd in willekeurige volgorde):

Dhr. M. (Martien) de Graaf

Woonplaats: Den Oever Lid in de orde van Oranje-Nassau

Badmintonvereniging 't Zwin, scouting Corvus Corone en de regionale televisieomroepen: allemaal mochten ze reeds op vele uren inzet rekenen van de kant van de heer De Graaf. Vooral televisie maken heeft zijn hart gestolen. Van de Lokale Omroep Zuiderzee naar Tsarina, toen als voorzitter van Omroepvereniging Anna Paulowna en sinds 2011 als programmamaker bij RTV Noordkop. Hoewel zijn vrouw Els en zijn kinderen altijd bovenaan staan, zegt hij in de praktijk maar heel weinig 'nee' als zijn betrokkenheid wordt gevraagd. De heer De Graaf heeft, door de jaren heen als televisiemaker diverse keren vastgelegd hoe anderen werden gehuldigd, vandaag was het zijn beurt en is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Dhr. H.M. (Henk) Sens

Woonplaats: Anna Paulowna Lid in de orde van Oranje-Nassau

Slechts eenmaal per jaar wordt hij aangesproken als goedheiligman, maar eigenlijk is dit een titel die het hele jaar bij de heer Sens zou passen. Naast zijn optreden als hulpsinterklaas bij zorginstelling Noorderhaven is hij daar al jarenlang wekelijks te vinden als vrijwilliger. En eerder is hij al meer dan tien jaar actief geweest als voorzitter en programmamaker van Radio Omroep Noorderhaven, onder andere als presentator van het programma Dromenland. De voorliefde voor de lokale omroep maakte dat hij in 1988 presentator en programmamaker werd bij Tsarina en nu bij Omroepvereniging AP Lokaal/Noordkop TV. Vooral als het gaat om regionale politiek is hij inmiddels een vertrouwd gezicht als interviewer en debatleider. Daarnaast kan men ook nog op hem rekenen als iemand die orde op zaken stelt, zoals hij heeft gedaan als voorzitter van Graag Gedaan en als voorzitter van Reuma Patiëntenvereniging Kop van Noord-Holland.

Dhr. J. (Jan) Muntjewerf

Woonplaats: Anna Paulowna Lid in de orde van Oranje-Nassau

Als zelfstandig ondernemer met brandstoffenhandel Muntjewerf zat het bezig zijn, het actief zijn, in het bloed van de heer Muntjewerf. Zo heeft hij zo'n twintig jaar bij de brandweer gezeten. In de jaren negentig breidde de heer Muntjewerf zijn maatschappelijke inzet uit als penningmeester voor Museum Oud Anna Paulowna en werd later lid van de Raad van Toezicht en de ledenraad voor Woningbouwvereniging Anna Paulowna. Ook vandaag de dag is hij nog actief voor de woningbouwvereniging, maar daarnaast werkt hij als coördinator voor Tafeltje Dekje én heeft in 2001 Seniorenvereniging Kleine Sluis Centrum opgericht.

Dhr. B.B. (Ben) De Jonge

Woonplaats: Oude Niedorp Lid in de orde van Oranje-Nassau

Zodra de heer De Jonge inwoner werd van Oude Niedorp, kwam voor hem meteen Rijksmonument korenmolen 'De Hoop' in beeld. Dat is inmiddels meer dan dertig jaar geleden, maar de molen kan nog altijd op zijn belangstelling en vakbekwaamheid rekenen. In 1986 werd hij zelfs officieel vrijwillig molenaar van de molen. Tevens was de heer De Jonge secretaris van zaalvoetbalvereniging Oude Niedorp. Dat geldt ook voor zijn kennis van bouwen, want als bouwkundige heeft hij jarenlang deel uitgemaakt van de welstandscommissie van de gemeente Alkmaar.

Mevr. S.T. Van Oevelen

Woonplaats: Wieringerwerf Lid in de orde van Oranje-Nassau

Persoonlijke aandacht, een opbeurend gesprek, mensen een hart onder de riem steken dat is mevrouw Van Oevelen. In algemene zin bijvoorbeeld door haar ondersteuning van de RK Parochie Wieringermeer, waar zij zeer veel werkzaamheden verricht. Daarnaast loopt zij collecte voor diverse goede doelen als het KWF, Rode Kruis en de Hartstichting. Ook elke week bezoekt ze mensen die wat extra aandacht van hun medemens kunnen gebruiken en maakt mevrouw Van Oevelen ook nog tijd om een aantal uur per week allerlei werkzaamheden te doen voor zorgcentrum Lelypark, zoals ondersteuning bij de kerkdiensten, het doen van boodschappen en het verzorgen van koffie.

Dhr. O.L. (Otto) De Vries

Woonplaats: Wieringerwerf Lid in de orde van Oranje-Nassau

Maatschappelijke activiteiten combineren met het buitenleven, dat gaat de heer De Vries zeer goed af. Onder andere als oprichter van Vogelwacht Wieringermeer, de Vogelwerkgroep Wieringen en Wieringermeer en als mede-oprichter van de Natuur- en Milieufederatie Wierhaven. Ook is hij door de jaren heen betrokken geweest bij zeer veel projecten over het verzamelen van gegevens over broedvogels en winter- en trekvogels. En voor het magazine van de Natuurvereniging zette hij gegevens en andere weetjes om naar tientallen artikelen over het natuurleven in de Wieringermeer. Hiermee, en met zijn inspanningen voor Scouting De Robben in Wieringerwerf, laat hij zien dat hij zijn kennis en belangstelling voor de natuur ook graag deelt met anderen, waaronder jongeren.

Dhr. A.G. (Adri) Wijnker

Woonplaats: Oude Niedorp Lid in de orde van Oranje-Nassau

Oprichter en vervolgens dertig jaar voorzitter van zaalvoetbalvereniging Oude Niedorp. Maar zijn sociale inborst reikt veel verder, tot zelfs het opnieuw leven inblazen van de kermis in 1979 en de jaarlijkse terugkeer hiervan waarvoor hij tot 2013 actief is geweest. De sociale cohesie die zo'n kermis met zich meebrengt, is ook zichtbaar bij toneelvereniging Molière, die hij vanaf het jaar 2000 opnieuw op de rit heeft gekregen. Toch reikt zijn inzet tot ver over de grenzen van Oude Niedorp en zelfs die van ons land, met zijn voorzitterschap voor een werkgroep van Dorcas, een organisatie die zich inzet voor de allerarmsten in Afrika en Oost-Europa. Om dit werk zo goed mogelijk te kunnen doen, heeft hij zelfs een studie antropologie gevolgd aan de universiteit.

Dhr. (Eugenius) Bakkers

Woonplaats: Wieringerwerf Lid in de orde van Oranje-Nassau

Zijn vrouw, zijn zoon en zijn dochter hebben laten weten dat zij hem zeer dankbaar zijn voor zijn mantelzorg voor mevrouw Bakkers. Bovendien is hij niet alleen zeer zorgzaam naar zijn naaste dierbaren, maar ook heeft hij een groot maatschappelijk hart, vooral voor het verenigingsleven. Van penningmeester van de Marineclub in Den Helder en bestuurslid van Vereniging van officieren en oud-officieren der Koninklijke Marine tot voorzitter van Tennisclub De Maaier en voorzitter van Stichting Graag Gedaan Wieringermeer. En hij ziet niet alleen waarde in sport en welzijn, maar ook in scholing en geestelijke ontwikkeling, en dat uit zich onder andere in zijn werkzaamheden voor de Heerensociëteit Wieringermeer en het Notaris Eduard S. Lansberg Studiefonds in de functie van penningmeester. Op 1 januari 2014 nam hij afscheid bij het studiefonds na maar liefst 24 jaar bestuurslid te zijn geweest.

Dhr. A.C. (Ton) Berkhout

Woonplaats: Den Oever Lid in de orde van Oranje-Nassau

Vooral De Zonnebloem en het Vikingschip kunnen rekenen op vele uren inzet van zijn kant. Zo is hij al jaren betrokken bij eerst de bouw en later het in stand houden van het Vikingschip, een authentiek deel van de cultuur van Wieringen. En als hij eenmaal iets in het hoofd heeft, dan is er veel aan gelegen om dit ook daadwerkelijk tot uitvoering te brengen. Naast zijn werk voor het Vikingschip hebben vooral mensen die ziek zijn, de ouderen in zijn omgeving en mensen die gewoon een steuntje in de rug kunnen gebruiken hebben zijn volste aandacht. De heer Berkhout besteedt een heel aantal uren per week aan werk voor De Zonnebloem, zowel in het bestuur als in de praktijk. En al tien jaar bezorgt hij deze mensen niet alleen af en toe een fijne dag, maar ook een hele fijne week door mee te gaan met de Zonnebloemvakantie. Daarnaast heeft hij met het organiseren van bingo's door de jaren heen mooie bedragen bij elkaar verzameld die hij terug heeft laten vloeien naar ouderen op Wieringen en diverse goede doelen, waaronder het Vikingschip.

Mevr. T.A.J.A. Verhoog-Diehl

Woonplaats: Wieringerwerf Lid in de orde van Oranje-Nassau

Met de oprichting van De Zonnebloem afdeling Wieringen in 1989 heeft de regio er een prachtige welzijnsorganisatie bij gekregen. En het kan niet anders dat vele andere organisaties jaloers zijn op een vrijwilliger als mevrouw Verhoog-Diehl. Het organiseren van activiteiten, haar werk als secretaresse en penningmeester; heeft er mede voor gezorgd dat de organisatie staat als een huis. En daardoor kunnen heel veel mensen in haar omgeving genieten van dagjes uit en andere leuke activiteiten. Dat geldt bovendien ook voor haar werkzaamheden voor dorpsvereniging De Ruimte in Wieringerwerf. Geen klaverjas of bingo is compleet zonder een hapje en een drankje, die bovendien worden verzorgd door de bardienst waarvan zij de indeling regelt.

Dhr. L.C.M. (Leo) Huiberts

Woonplaats: Anna Paulowna Lid in de orde van Oranje-Nassau Daadkrachtig, enthousiast, hulpvaardig: dat zijn eigenschappen waarmee hij wordt beschreven. En die eigenschappen zijn zichtbaar geworden in een indrukwekkende verzameling maatschappelijke activiteiten, die al in 1975 begint met zijn bestuurslidmaatschap voor de OLV Presentatie Anna Paulowna. En zo is onder zijn leiding de pastorie geheel verbouwd, samen met een enthousiaste club van vrijwilligers. Ook verzorgt hij vandaag de dag nog de uitvaarten, beheert het kerkhof én is hij vrijwilliger in de onderhoudsgroep van de RK parochiekerk. Daarnaast hebben ook gymzaal De Ark en de lokale politiek in de kleur van het CDA jarenlang op zijn inzet mogen rekenen. Vandaag de dag is de heer Huijberts nog werkzaam als vrijwilliger bij sportvereniging SVAP, kegelclub Volvimus en de Poldertuin.

Mevr. J.K. (Janny) Pennings-De Man

Woonplaats: Breezand Lid in de orde van Oranje-Nassau

Nauwkeurigheid, betrouwbaarheid, bescheiden: bij De Zonnebloem afdeling Anna Paulowna-Breezand kan het niet anders dan dat men zeer blij is met de betrokkenheid van iemand als mevrouw Pennings-De Man. Van het aansturen van een heel team vrijwilligers tijdens de Zonnebloemvakanties tot het organiseren van de lotenverkoop, en dat allemaal met grote precisie. Tot 1 januari was zij lid van het bestuur, en nu is ze gelukkig nog werkzaam als vrijwilliger. En daarnaast vindt ze nog tijd om van alles om handen te hebben voor RK kerk St. Jan de Evangelist. Zij brengt de Heilige Communie aan huis bij mensen in haar omgeving. Zij hielp jarenlang met het schoonhouden van het kerkgebouw en ook jongerenvieringen konden op haar bijdrage rekenen.

Mevr. M.A.T. (Mies) Wijnker-De Groot

Woonplaats: Anna Paulowna Lid in de orde van Oranje-Nassau

Maar liefst meer dan dertig jaar werkzaam als vrijwilliger bij De Zonnebloem voor de afdeling Anna Paulowna-Breezand, dat op zich is al een prachtige staat van dienst, maar zij is daarbij ook al 28 jaar lid van het bestuur. Mede door haar werkzaamheden voor De Zonnebloem kunnen heel veel mensen in onze gemeente genieten van bezoek, persoonlijke aandacht en gezellige activiteiten. Als organisator van bridgemiddagen kent dit kaartspel voor haar geen geheimen meer. Al 27 jaar organiseert zij deze middagen en zorgt dat alles klaar staat voor een gezellig spelletje en natuurlijk de prijsuitreiking aan het eind.

Dhr. J.H. (Hans) Evenhuis

Woonplaats: Kolhorn Lid in de orde van Oranje-Nassau

Wie Stichting Varend Erfgoed Kolhorn en de Jol KH44 kent, die heeft ook ongetwijfeld eens de hand geschud van de heer Evenhuis. Zo'n veertien jaar geleden ging hij op zoek naar een authentieke Kolhorner Jol die diende voor visserij vanuit de Zuiderzeehaven. Hij vond het scheepje KH44 en richtte de stichting Varend Erfgoed Kolhorn op om zo te voorzien in de benodigde middelen voor restauratie van de Jol. Bovendien is de heer Evenhuis ook nog penningmeester van Stichting Oud Kolhorn. Met zijn betrokkenheid voor deze twee stichtingen zet hij Kolhorn verder op de kaart als historische vissersplaats en dat is ontzettend waardevol voor het behoud van onze regionale cultuur.