fotowinkelha

Voorstel Verkeersbesluit openbare ruimte rondom het Winkelhart, Nieuwe Niedorp naar de Raad.

B & W stellen aan de Raad het volgende voor:

Tijdens de uitbreiding van het Winkelhart in Nieuwe Niedorp worden er ook een aantal aanpassingen gedaan in de openbare ruimte rondom het winkelcentrum. Voor een aantal onderdelen van deze herinrichting is een verkeersbesluit nodig. Omdat het onderwerp erg leeft bij de omwonenden wil de gemeente belanghebbende de gelegenheid bieden om zienswijze in te dienen op het plan. Daarom is er op 6 juli 2021 door het college besloten om het verkeersbesluit eerst ter inzage te leggen. Dit heeft plaats gevonden van 9 juli 2021 tot en met 20 augustus 2021. Hierop zijn een aantal zienswijze binnengekomen. Deze zienswijze zijn verwerkt, zodat het verkeersbesluit nu genomen kan worden.

Adviesbesluit

Het college van burgemeester en wethouders besluit: in te stemmen met het aangepaste verkeersbesluit 'de herinrichting van het gebied rondom winkelcentrum Het Winkelhart’.

Aanleiding

In Nieuwe Niedorp wordt het winkelcentrum Winkelhart uitgebreid. Om hier ook de openbare ruimte goed op aan te laten sluiten, vindt er een herinrichting plaats. Om inzicht te krijgen in de verkeersstromen die zich rondom het Winkelhart verplaatsen is er door Sweco een verkeersonderzoek uitgevoerd. Tijdens dit onderzoek is ook gekeken naar de optie om de doorgang over ’t Hoefje/Hoefplein naar de Trambaan en Nieuwe Niedorperweg af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer.

Op deze manier wordt er een oplossing geboden voor de overlast die het vele, te hardrijdende verkeer op ’t Hoefje/Hoefplein veroorzaakt. Uit het onderzoek blijkt dat dit een mogelijkheid is. Deze aanpassing en een aantal andere aanpassingen in het gebied moeten gebeuren via een verkeersbesluit.

Omdat het onderwerp erg leeft bij de omwonenden heeft de gemeente belanghebbenden de gelegenheid geboden om zienswijze in te dienen op het plan.

fotowinkelha2

Beoogd bestuurlijk/maatschappelijk doel/effect

Het afsluiten van ’t Hoefje voor gemotoriseerd verkeer draagt bij aan een oplossing voor het doorgaande vrachtverkeer op ’t Hoefje. ’t Hoefje staat in de top 10 subjectieve onveilige punten, omdat omwonenden veel last hebben van het verkeer. Daarmee draagt het afsluiten bij aan de verkeersveiligheid rondom het Winkelhart, omdat het doorgaande verkeer omgeleid wordt via de Boomgaardweg.

Motivering per voorgesteld besluit

Tegen het ontwerp zijn in totaal 12 zienswijze ingediend (bijlage 1). Deze zienswijze zijn bekeken en voorzien van een reactie. De meeste zienswijzen gingen over de Boomgaardweg. Deze weg wordt misschien drukker, omdat er geen rechtstreekse doorgang meer is bij ’t Hoefje. Men is bang dat dit veel overlast gaat geven. De Boomgaardweg is echter wel bestemd voor een dergelijke afwikkeling van verkeer. De situatie op de Boomgaardweg zal na de aanpassingen van ’t Hoefje nader bekeken worden. Als blijkt dat de situatie vraagt om extra maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten, dan zal dit onderzocht worden.

Daarnaast is er een zienswijze ingediend over het aantal parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen. Men vond acht parkeerplaatsen erg veel, daarom is ervoor gekozen om dit aantal in eerste instantie terug te brengen naar vier. In het aangepaste verkeersbesluit zijn nu vier parkeerplaatsen gereserveerd, in plaats van acht. Dit is de enige wijziging in het besluit. Hier is voor gekozen omdat acht parkeerplaatsen te veel lijkt voor het totaal aantal parkeerplaatsen. Mocht blijken dat de laadpalen veel worden gebruikt, dan kan in de toekomst eenvoudig worden uitgebreid.