holkr22aabbbvvvv

Samenwerking tussen Hollands Kroon en Noorderkwartier voor klimaatadaptatie

Het Rijk heeft een subsidieregeling die helpt bij klimaatadapatatie ingevoerd. Dit om gemeenten te helpen met het uitvoeren van een klimaatadaptieve organisatie van de buitenruimte. De ‘Impulsregeling klimaatadaptatie’ helpt veranderingen in de buitenruimte mogelijk te maken.

Aanvragen voor de regeling gaan per waterschapsdeelregio. Hollands Kroon valt samen met 26 andere gemeenten onder deelregio Noorderkwartier. Voor de gemeenten in de Noordkop is in totaal €1,5 miljoen beschikbaar.

Wat is klimaatadaptatie?

De omgeving aanpassen en voorbereiden op de gevolgen van veranderende klimaat noemen we klimaatadaptatie. Er komt bijvoorbeeld meer ruimte voor het goed weglopen van water bij hele hevige regenbuien (piekbuien). Denk hierbij ook aan dijken verstevigen en rivieren verbreden. Maar ook het toevoegen van meer groen zorgt voor een prettiger en koelere omgeving bij langere periodes met warm weer (hittegolven).

Waarom geld voor klimaatadaptatie?

De afgelopen jaren heeft Nederland meer te maken gehad met extreem weer. Denk aan de overstromingen in Limburg. Maar ook dichterbij huis, de piekbuien in Schagen. Verwacht wordt dat de gevolgen van klimaatverandering de komende jaren stijgen. Daarom is het belangrijk dat we ons concentreren op klimaatadaptatie in onze openbare ruimte.

Samenwerking

Omdat 27 gemeenten voor een gezamenlijke aanvraag erg veel is, is een samenwerkingsovereenkomst gemaakt. Deze legt afspraken vast die bepalen hoe er voor de aanvragen wordt samengewerkt. Hollands Kroon heeft deze overeenkomst ook getekend. De aanvraag voor projecten die meedoen in de Impulsregeling, doen wij in de zomer. Wij houden u tegen die tijd op de hoogte van de mooie projecten die uit deze samenwerking ontstaan!