provincie noord holland 640x480

Ook de N242 in Hollands Kroon heeft nu ‘superasfalt’ Superasfalt

In superasfalt zit epoxy, waardoor het langer meegaat dan gewoon asfalt. Eerder werd al een strook van 300 meter superasfalt op de rijbaan van de N240 in de gemeente Hollands Kroon aangebracht. Hier was de epoxy toegevoegd aan normaal asfalt. Het speciale aan de nu aangebrachte strook op de N242 is de toevoeging van epoxy aan geluidsreducerend asfalt in plaats van aan normaal asfalt.

Minder overlast

Epoxy is een kunststof die tijdens de verwerking vloeibaar is. Na uitharding is epoxy sterk en weer- en waterbestendig. Het toevoegen van epoxy maakt het asfalt elastischer en beter bestand tegen verouderingsverschijnselen, zoals het loslaten van steenslag. Het rafelt minder snel en het asfalt blijft langer als ‘nieuw’. Normaal gesproken gaat een geluidsreducerend wegdek ongeveer 8 jaar mee. Met de toevoeging van epoxy wordt dit verhoogd naar 13 tot 15 jaar. Door de langere levensduur is minder (onderhouds)werk aan de weg nodig, waarmee de belasting op het milieu afneemt. Dit is ook goed nieuws voor weggebruikers en omwonenden, want minder onderhoud betekent minder overlast van werkzaamheden.

Minder uitstoot

De CO2-uitstoot wordt aanzienlijk verminderd door gebruik te maken van asfalt met epoxy. De productietemperatuur van asfalt met epoxy ligt op ongeveer 135°C, in plaats van de 160-170°C van standaard asfalt. Dit betekent een forse vermindering van het brandstofverbruik – en dus CO2-uitstoot - bij de installaties die het asfalt mengen.

Samenwerking

De toevoeging van epoxy aan asfalt is een initiatief van de provincie Noord-Holland. Dura Vermeer is het bouwbedrijf dat verantwoordelijk is voor de uitvoering. De proef wordt uitgevoerd door WaakSaam, de gebiedsaannemer in de Kop van Noord-Holland.

Verduurzamen infrastructuur provincie Noord-Holland

De provincie Noord-Holland werkt samen met partners aan het verduurzamen van de eigen wegen, kanalen, bruggen en viaducten. Als eigenaar van al deze infrastructuur neemt de provincie maatregelen om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en het verlengen van de levensduur van de infrastructuur. De provincie wil 100% circulair bouwen in 2050. Door deze ambitie en aanpak werkt de provincie Noord-Holland aan een fijne woon-, werk- en leefomgeving voor nu en in de toekomst.

Foto: Provincie Noord-Holland