GHK-logo-2 640x480

De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft dinsdagavond 70% van de regels in de algemene plaatselijke verordening (Apv) geschrapt.

De Apv bestaat nu uit 39 regels, ten opzichte van de eerdere 132.

Het college van burgemeester en wethouders deed eind vorig jaar op basis van door de raad geformuleerde raadvoorwaarden in het kader van deregulering het voorstel dat leidde tot een afname van 80% van de regels. Uitgangspunt is steeds geweest ruimte geven aan de samenleving, zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid. Het bespreekbaar maken van overlast of ergernis werkt overtuigender dan alles vastleggen in regels.

70% minder regels

De gemeenteraad gelooft hier ook in, maar heeft wel een aantal (9) van de eerder geschrapte regels behouden. Zo blijft o.a. het verbod om je hond los te laten lopen, een camper langer dan twee weken voor je huis te laten staan of een beeldbepalende boom te kappen van kracht. Wildkamperen, plakken/kladden en het meenemen van winkelwagens blijven geschrapt. De nieuwe Apv zal gedurende twee jaar actief worden gemonitord, in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Meerdere gemeenten zijn bezig om regels in hun Apv te verminderen. Hollands Kroon is de eerste gemeente die dit op deze schaal doet.