IMG 6929aa BorderMaker

Woensdagavond konden belangstellenden informatie krijgen over de renovatie-werkzaamheden die gaan plaatsvinden aan zes betonnen bruggen over het kanaal Omval-Kolhorn.

De werkzaamheden worden in fases uitgevoerd, waardoor van 20 februari 2017 tot februari 2018 steeds twee bruggen buiten gebruik zijn. Voor het (vaar)wegverkeer gelden omleidingsroutes.

De bruggen die gerenoveerd worden zijn de Westerbrug, Mientbrug, Bomerbrug, Scheidersbrug, Leierbrug en Braakbrug. Deze bruggen zijn tussen 1936 en 1939 gebouwd en niet berekend op de huidige verkeerbelasting. De renovatie begint met de Westerbrug en de Mientbrug. De andere bruggen worden later dit jaar aangepakt.

Werkzaamheden

De bruggen worden versterkt, verbreed en krijgen een nieuw brugdek. Bij de Westerbrug, Bomerbrug en de Mientbrug worden ook de bestaande oeverconstructies (houten damwanden) vervangen door stalen damwanden. De werkzaamheden worden uitgevoerd door onderhoudsbedrijf WaakSaam. WaakSaam beheert en onderhoudt in opdracht van de provincie Noord-Holland vaarwegen, wegen, groen, gebouwen en terreinen in de Kop van Noord-Holland.

WaakSaam heeft de werkzaamheden in handen. Waaksaam bestaat uit meerdere bedrijven, die samen deze klus gaan aanpakken.

Via de website van Waaksaam wordt iedereen op de hoogte gehouden over het verloop van de werkzaamheden, ook op PeWi's Nieuwspagina is regelmatig iets te lezen over de afsluitingen bij de verschillende bruggen.

IMG 6930 BorderMaker

Planning

De werkzaamheden starten met de Westerbrug en de Mientbrug. De Westerbrug is vanaf 20 februari afgesloten voor wegverkeer. Voor de Mientbrug geldt dat vanaf 27 februari. In juni zijn de werkzaamheden aan deze bruggen klaar. Daarna volgen de werkzaamheden aan de Bomerbrug en Scheidersbrug. De Leierbrug en de Braakbrug worden als laatste gerenoveerd. In februari 2018 zijn alle bruggen klaar.

Omleiding wegverkeer

De bruggen, waaraan wordt gewerkt, zijn afgesloten voor al het wegverkeer. Tijdens de stremming van de Westerbrug wordt het verkeer omgeleid via de Bomerbrug. Tijdens de stremming van de Mientbrug kan het verkeer rijden via de Lutjewinkelerbrug.

Stremming vaarverkeer

De vaarweg is per brug voor ongeveer één week gestremd tijdens het slopen van het brugdek en op de dag dat de liggers voor het brugdek worden ingehesen. De doorvaart bij de Westerbrug is gestremd van 13 maart tot en met 19 maart en op 16 mei. De doorvaart bij Mientbrug is gestremd van 16 maart tot en met 22 maart 2017 en op 23 maart.

De actuele planning en actuele omleidingen worden per fase van de werkzaamheden bijgehouden op www.waaksaam.com.

Meer informatie

Bij vragen over werkzaamheden kunnen weggebruikers en omwonenden bellen naar het Provinciale Servicepunt via 0800 - 0200 600 (gratis).