IMG 2983 BorderMaker

BENEFIET CONCERT SPEELTUIN

Zaterdag 6 juli om 16.00 uur zal Niedorps Fanfare een concert verzorgen op het al meer dan honderd jaren oude recreatiecentrum van Nieuwe Niedorp, in de volksmond de speeltuin geheten. Hier gebeurt het. De ligging en de oppervlakte van het perceel omringd door een prachtige waterpartij is een uitgekozen plek voor jong en oud om een speeltuin voor kinderen te realiseren en ook om leuke activiteiten voor volwassenen te organiseren, zoals tegenwoordig de Waterfeesten in het Pinksterweekend en de Floralia altijd tijdens het derde weekend in september. De speeltuin is nu echter dringend aan vernieuwing toe en de speeltoestellen moeten worden vervangen, waar veel geld voor nodig is.

Dit is een sympathiek doel om te steunen en het leek ons leuk om daar een optreden te verzorgen. We willen bezoekers naast ons optreden koffie, thee en andere versnaperingen aanbieden die ze kunnen kopen en waarvan de opbrengst naar de speeltuin gaat. Verder kunnen ze ook via een QR-code doneren. Een en ander zal leuk aangekleed worden zodat het er aantrekkelijk uitziet. In het verleden was Fanfarekorps Excelsior uit Nieuwe Niedorp een vaste klant in de speeltuin door het zeer regelmatig verzorgen van concerten aldaar, die zeer in de smaak vielen en veel mensen op de been bracht. Volgens de statuten werd Fanfarekorps Excelsior opgericht op 7 november 1896, maar in werkelijkheid was men al van start gegaan in 1895. Dit is af te leiden uit het feit dat in 1920 ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan door de burgerij aan Excelsior een vaandel werd aangeboden.

Excelsior was heel populair in het dorp, zodat in 1927 besloten werd om in de speeltuin een muziekkoepel of muziektent op te richten, die dat jaar feestelijk door Excelsior werd ingewijd. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis werd door Arpad Moldovan een statiefoto gemaakt van het orkest dat toentertijd helemaal uit mannelijke leden bestond. De muziektent is in 1958 helaas weer afgebroken door gebrek aan belangstelling. Maar ook Niedorps Fanfare dat op 15 maart 1949 officieel werd opgericht in zaal Mijts te Verlaat, als fusie-vereniging tussen Crescendo uit Oude Niedorp en Excelsior uit Nieuwe Niedorp organiseerde ook regelmatig concerten in de muziektent in Nieuwe Niedorp, en bovendien op het zwembad ’t Skarpet in Oude Niedorp die heel populair waren. De aanleiding tot fusie was het zorgelijke teruglopen van het ledental van Crescendo en het al enkele jaren stilliggende Excelsior onder andere door het gebrek aan leden.

Door het regelmatige contact van Piet Heinis uit Oude Niedorp en Cor Groot uit Nieuwe Niedorp, werd besloten om te onderzoeken of een samengaan van de beide verenigingen een optie zou zijn. Hulde aan deze beide grondleggers van Niedorps Fanfare.

SPEKBOKKING (Anekdote)

Cor Groot uit Nieuwe Niedorp ventte in 1948 wekelijks met vis in Oude Niedorp. Piet Heinis was “gek” op spekbokking. Als je dan bedenkt, dat Cor Groot ook nog oud-lid was van het in ruste zijnde Excelsior, is het niet zo verwonderlijk, dat beiden in gesprek raakten over de fanfare-perikelen toen Heinis z’n spekbokking kwam halen. Door een spekbokking werden aan de viskar de eerste contacten gelegd……..

Agenda: attentie, attentie

27 juni om 19.00-20.00 uur Voorspeelavond leerlingen in de Brede School Nieuwe Niedorp

29 juni Oud papier actie

06 juli om 16.00 uur Benefietconcert in de speeltuin Nieuwe Niedorp

27 juli Oud papier actie