Regenwulp

Het is komkommertijd en dat is in de vogelwereld ook te merken.

De broedtijd is voorbij dus de vogels verspillen geen energie meer om te gaan zingen. Overigens vindt er wel een overgang plaats die voor de onoplettende toeschouwer onopvallend voorbij gaat. Er zijn al weer diverse vogels op weg naar het zuiden.

Heide Blauwtje

De Gierzwaluw is al vertrokken. Deze honderd dagen vogel, dat is het aantal dagen dat hij hier vertoeft, is al weer op weg naar Afrika. De steltlopers (tureluurs, ruiters etc.) komen vanuit het noorden langs onze kust, verblijven hier een paar dagen om op te vetten en trekken weer door. Zo is momenteel de Regenwulp te beluisteren met zijn kenmerkende Bi-bi-bi geluid. Ook het Witgatje en de Overloper zijn weer te horen en te zien en nog even komen er weer grote groepen Goudplevieren uit het noorden vandaar om hier te overwinteren. Zo is er voor de natuurliefhebber en geoefend oog toch nog wel wat te zien. Zeker ook wat de insecten betreft, al gaat het slecht met de dagvlinders.

Grote Mantel met grote Stern

In het duin treffen we de zebrarups aan op het Jacobskruiskruid. Daar komt straks een prachtige Jacobsvlinder uit. Ook het Heideblauwtje is aanwezig in het duin. En dan niet te vergeten de Grote Sterns bij de Putten, ten zuiden van Petten. Het is waarschijnlijk de grootste kolonie van West Europa! Hij probeerde (foto) een Grote Mantelmeeuw een visje af te pakken, maar die had hem in de gaten.

Rups St. Jacobsvlinder 1

Komende herfst start er ook in Nieuwe Niedorp een vogelcursus die speciaal gericht is op de trek en wintergasten. Er zijn drie avonden gepland op de donderdag en aansluitend in het weekend een excursie naar gebieden aan de kust. Info bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto's: O.W. Zijlstra