IJsvogel Custom

Vele duizenden vogels trekken in de herfst van het noorden naar warmere streken en dan is op ons continent naar het zuiden.

Er zijn wintergasten en zomergasten. De zomergasten, zwaluwen bijvoorbeeld hebben ons land bijna verlaten. De wintergasten, Kramsvogels en Ganzen bijvoorbeeld, komen juist deze kant op. En dan zijn er de standvogels die betrekkelijk weinig trekken en daartoe behoort de IJsvogel.Liefst blijft deze blauwe schicht het gehele jaar op zijn vertrouwde plekje waar hij het vis bestand goed kent. Echter met vorst komen ze, ondanks hun naam, in de problemen en vertrekken ze soms uit hun gebied een onzekere toekomst tegemoet.

Ijsvogel in vlucht Custom

In een lange periode met vorst worden de aantallen gedecimeerd. Ook de jongen verlaten het territorium van de ouders en omdat we een paar zachte winters hebben gehad zien we relatief veel IJsvogels op allerlei plekken als er maar water in de buurt is. In de Leihoek bij Petten zag ik een tweetal exemplaren achter elkaar aan vliegen. Vaak gaan ze rusten op een tak boven het water om te zien of ze een visje kunnen verschalken. Dat is het moment dat we ze kunnen fotograferen. Hoe dat moet, kunnen we leren in een cursus. De Natuurfotografie cursus in Niedorp gaat 15 oktober weer van start en we hopen de IJsvogel dan te kunnen spotten. Opgave is nog mogelijk bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0226-411749.

Foto's: O. W. Zijlstra